(video) Scandal la Orhei. Marina Tauber, către polițiștii „veniți să asigure ordinea de drept”: Plecați de aici, nu-mi citiți morală

Polițiștii veniți să asigure ordinea de drept i-au rugat pe cei prezenți în parcul de distracții de la Orhei să respecte decizia CNESP. Marina Tauber, dar și președintele raionului le-au cerut oamenilor legii să părăsească „parcul privat”. „Plecați de aici și nu-mi citiți morală”, li s-a adresat Tauber poliștilor.

Foto: Colaj

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, dar și deputata PP Șor, Marina Tauber le-au cerut polițiștilor să plece și să nu împiedice activitatea parcului de distracții, „în condițiile în care Orheiul și-a făcut propriile reguli, potrivit cărora OrheiLand poate primi vizitatori, și nu intenționează să le respecte pe cele ale Comisiei Naționale”.

Inspectoratul General de Poliției a anunțat că urmează să examineze situația de la parcul de distracții.

„Sunt proceduri contravenționale, nu sunt încă procese întocmite, sunt acumulate materiale care vizează în exclusivitate Administrația parcului de distracții OrheiLand, dar urmează să examinăm și persoanele care au mers în acest parc, dacă nu s-au infectat sau dacă nu erau în autoizolare.

Din păcate, dacă ne referim de documentare de nerespectare a regulilor pentru prevenirea situației epidemiologice, doar în cazul în care demonstrăm că a avut loc o infectare intenționată deja este vorba de dosar penal, dar aici majoritatea cazurilor sunt documentate contravențional”, a menționat Alexandru Bejan, șef adjunct IGP.

Ministerul Sănătății informează că în raionul Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu Covid-19, în ultimele două săptămâni, arată datele Centrului de Sănătate Publică (CSP) Orhei, care monitorizează zilnic situația epidemiologică din teritoriu.

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit recent, într-o nouă ședință, în cadrul căreia s-a decis că lecții online vor avea doar în instituțiile de învățământ în care 30% din sălile de clasă se vor afla în carantină. Celelalte instituții publice de învățământ, în care nu se atestă procentajul respectiv, își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor.

Amintim că vineri, 21 ianuarie, Comisia locală pentru sănătate publică a decis ca școlile din raionul Orhei să continue să activeze în regim de zi, iar activitatea întreprinderilor din domeniul HoReCa să nu fie restrânsă, chiar dacă la nivel central s-a cerut contrariul. Ieri, președintele raionului, Dinu Țurcanu, a explicat că nu este de acord cu decizia autorităților centrale, deoarece restricțiile trebuie raportate la situația din teren și nu trebuie generalizate. Potrivit lui, pe lângă criza pandemică, Republica Moldova se confruntă și cu o criză social-economică acută, prin urmare, este necesar să se țină cont și de posibilitățile pe care le are populația în această situație dificilă.

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică din Orhei a decis ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică. Asta în pofida faptului că la nivel central s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, aici vor fi permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea strictă a regulilor antipandemice.

Deciziile anunțate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei cu privire la programul școlilor și evenimentele publice sunt ilegale, anunță Guvernul. „Sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii”, se arată într-un comunicat oficial al instituției.

Și ministra Sănătății a venit cu o reacție. Ala Nemerenco, anunță că „o să aplice legea și o să solicite instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii luate de către membrii comisiei locale de Sănătate Orhei.

Președintele Consiliului Raional Orhei, Dinu Țurcanu, a venit cu precizări, în legătură cu deciziile Comisiei Raionale de sănătate publică, în special cea prin care elevii nu vor fi obligați să treacă la regimul online de studii. „De când avem în fruntea țării Guvernul care ne reprezintă, nu au fost convocați niciodată președinții de raioane și nici conducătorii municipiului, în nicio ședință de Guvern. Condamnăm cu fermitate intimidările la care suntem supuși prin intervenții televizate ale factorilor guvernamentali, în loc să pună mâna pe telefon sau să vină la fața locului”, a declarat acesta, în cadrul unei conferințe de presă.

„Sperăm să înțeleagă guvernanții că unilateral soluții nu există. Considerăm că, Comisia de Sănătate Publică Orhei a luat decizia corectă, nu este vorba despre nesupunere civică, așa cum încearcă cineva în mod deliberat să ducă în eroare cetățenii țării și în special pe locuitorii raionului Orhei”, a mai adăugat Dinu Țurcanu.

Inspectoratul General al Poliției anunță că investighează legalitatea acțiunilor Consiliului raional Orhei și a Primăriei municipiului Orhei. Asta după ce Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică din Orhei a decis ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, în pofida faptului că la nivel central, s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online.


Pub