Procurorii au finalizat urmărirea penală pe numele lui Igor Popa: „Sunt administrate probe suficiente pentru a trimite dosarul în judecată”
Procurorii anticorupție informează despre finalizarea urmăririi penale în privința procurorului-șef suspendat al Oficiului Ciocana municipiul Chișinău, Igor Popa. Astăzi procurorii anticorupție au încheiat urmărirea penală în cauza penală privind învinuirea procurorului-șef suspendat al Oficiului Ciocana municipiul Chișinău, căruia i se impută săvârșirea a cinci capete de acuzare de fals în declarația de avere (art.352/1 alin.(2) din Codul penal).
Foto: Captură video

„Astfel, procurorul vizat este învinuit de faptul neincluderii intenționate a unor date în declarațiile de avere și interese personale depuse anual, pentru perioada anilor 2018-2020, precum și la eliberarea și ulterior angajarea în funcție din ianuarie 2020, privind imobilele deținute de concubina acestuia, care reprezentau spațiul comun locativ, date care era obligat să le prezinte ținând cont de prevederile Legii 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale.

Concomitent, în procesul punerii sub învinuire, în privința persoanei învinuire a fost luată obligarea de a se prezenta în fața procurorului și a instanței de judecată.

Remarcăm că, în procedura procurorilor anticorupție în proces de investigare se află o altă cauză penală pornită în privința procurorului-șef suspendat al Oficiului Ciocana municipiul Chișinău, învinuit pe faptul îmbogățirii ilicite, infracțiune prevăzută de art. 330/2 din Codul penal.

În cadrul acestei cauze penale, la moment a fost dispusă efectuarea mai multor acțiuni de urmărire penală relevante pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului, care necesită un termen mai îndelungat de realizare, despre rezultatul cărora vom informa suplimentar opinia publică.

Menționăm că, la această etapă, urmărirea penală este completă, sunt administrate probe suficiente, concludente și relevante în vederea întocmirii rechizitoriului și expedierii dosarului penal în instanța de judecată.

Subsecvent, remarcăm că, toate acțiunile desfășurate de către procurori sunt în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanei vizate, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților legitime”, arată nota emisă de Procuratura Generală.

Procurorul General interimar a dispus, la data de 4 ianuarie, începerea urmăririi penale pe 5 capete de acuzare, în privința șefului Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, suspendat, Igor Popa.

Șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, cercetat pentru îmbogățire ilicită, Igor Popa, a fost suspendat din funcția de procuror, la data de 28 decembrie 2021. CSP a admis demersul Procurorului General interimar, Dumitru Robu.

La mijlocul lunii noiembrie, Igor Popa a fost plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Procuratura Anticorupție anunța că va contesta hotărârea instanței de judecată privind aplicarea măsurii preventive - arestul la domiciliu pe numele lui Igor Popa.

Igor Popa, aflat sub control judiciar, a părăsit țara. Judecătorul de instrucție de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, i-a „permis” să plece la București. Procurorii, nemulțumiți de decizia ultimului au contestat decizia, iar pe 6 decembrie Popa a revenit după gratii.

Fostul adjunct al fostului procuror general, Eduard Harunjen, procurorul Igor Popa, a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Chișinău, sediul Ciocana în decembrie 2019.

Igor Popa a fost anterior procuror general-adjunct, iar, după demisia lui Eduard Harunjen din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, a deținut interimatul funcției de procuror general. Popa a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice, fiind acuzat de fabricarea mai multor dosare penale în perioada guvernării comuniste, dar și de mușamalizarea dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009.


Pub