Fost premier: Tarifele majorate din 1 ianuarie sunt ilegale. Oamenii nu trebuie să plătească pentru incompetența și corupția PAS

Fostul premier, Ion Chicu, a criticat majorarea retroactivă a tarifului la gazele naturale, pe care o consideră „ilegală”. „Este o încălcare grosolană a legislației țării”, susține Chicu.

Foto: UNIMEDIA

„După cum era de presupus, ANRE-ul din subordinea PAS-ului a emis astăzi decizia ilegală de a majora tariful la gaz retroactiv, adică de la 1 ianuarie 2022. Este o încălcare grosolană a legislației țării și a bunului simț, deoarece deciziile acestei agenții au caracter de act normativ și nu pot fi aplicate retroactiv.

Mai ales, că există și precedent judiciar exact pe această speță din decembrie 2019. Atunci, CSJ anula decizia ANRE (la solicitarea Moldovagaz, de altfel) de a stabili tarife la gaz cu efect retroactiv (mai mici,în acel caz).

Ignorarea totală a legislației de către acoliții Maiei Sandu și acestei guvernări incompetente nu mai poate fi tolerată. Boicot total acestor tarife aprobate ilegal. Vom achita volumul de gaze consumat în ianuarie la tariful vechi de 11,08. Oamenii nu trebuie să plătească pentru incompetența și corupția celor din PAS”, a comentat Ion Chicu.

„Nici chiar afacerile orientate social nu pot funcționa în pierdere”. Afirmația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce ANRE a aprobat astăzi solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale.

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat astăzi solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.

Indiferent de decizia care va fi luată de ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucât majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”.

Asta după ce Gazprom a anunțat intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.

Situația se repetă lunar, din cauza că MoldovaGaz nu acumulează resurse suficiente pentru a achita avansul către concernul rus.


Pub