„Dacă nu ai certificat medical, nu ești homosexual.” Argumentele Ministerului Apărării despre cazul lui Marin Pavlescu

marin-1

După două zile de dezbateri în cadrul audierilor la Consiliul Nediscriminare pe cauza soldatului gay Marin Pavlescu împotriva Brigăzii nr. 2 „Ștefan cel Mare”, avocata tânărului, Doina Ioana Straisteanu, a publicat rezultatele discuțiilor. Astfel, potrivit apărătoarei, reprezentanții Ministerului Apărării (MA) s-au comportat indecent „se făcea atac la persoană, se spuneau minciuni, refuzau să răspundă la întrebări”, însă din argumentele prezentate de MA rezidă că „Dacă nu ai certificat, nu ești homosexual”.

„A finisat și a doua parte a ședinței de audieri de azi în cauza nr. 274/21 Marin Pavlescu către Brigada nr. 2, unde Ministerul Apărării a fost atras în calitate de persoană terță, reprezentat de Petru Corciun. Multe s-au aflat din documentele prezentate și declarațiile făcute, în special:
# dacă nu ai certificat medical nu ești homosexual (opinia reprezentantului Ministerul Apărării Petru Corciun;
# nu avem recruți emoțional stabili (din documentele prezentate, după evaluarea psihologică primară, recruții sunt grupați în trei categorii (R1-emoțional stabili/ responsabili, R2-stabilitate emoțională joasă/agresivi conflictuali, R3-instabilitate emoțională înaltă/necesită supraveghere) și în grupa R1 sunt doar câte aproximativ una sau două persoane dintre cei 65 de soldați încorporați)
# unitatea militară cunoaște despre relațiile personale ale militarilor cu fete minore (unele dintre ele însărcinate), dar nu raportează aceste cazuri procuraturii cum a raportat relația homosexuală a clientului meu cu partenerul său;
# asistența psihologică oferită în unitatea militară recruților și militarilor în termen se focusează spre tolerarea abuzului verbal, nedenunțarea și nesancționarea relațiilor neregulamentare (violență, injurii, hărțuire etc.)
# recruții vin perfect sănătoși în unitatea militară, iar pe parcursul serviciului militar se tratează de boli de piele, pneumonii ș.a.
# recruții sunt mult mai toleranți și informați despre diversitate decât militarii pe contract și «dezii» care de fapt sunt cei care instigă la discriminare și comit abuzuri”, se arată în concluziile făcute de avocată în baza declarațiilor făcute în ședință.

facebook.com/doinaioana.straisteanu

Vă amintim că, în luna noiembrie, un soldat în termen nu s-a întors din concediu în unitatea militară invocând că este hărțuit de alți soldați și de ofițeri din cauza că este gay.

Vezi și: Obligatorie sau voluntară? Armata Națională a Moldovei, prin prisma drepturilor omului

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente