image
Sursa foto: Jurnal.md

Un angajat al policlinicii din Edineț, trimis în judecată pentru eliberarea certificatelor anti-Covid fictive

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul Nord, a trimis pe banca acuzaților un angajat al policlinicii din orașul Edineț pentru falsificarea în anul 2021 a certificatelor de vaccinare împotriva Covid-19.

Mai exact, angajatul a introdus în baza de date a persoanelor vaccinate anumite persoane dintr-un sat al raionului Edineț, fără ca aceștia să-și fi administrat vaccinul în realitate. Astfel, în aceeași zi, acesta le-a eliberat certificatele de vaccinare cu prima și a doua doză, pe care aceștia urmau să le prezinte inclusiv la traversarea frontierei de stat. Pentru acest serviciu, inculpatul a fost remunerat cu suma de 2000 de lei.

Prin urmare, procurorii oficiului Nord al PCCOCS i-au incriminat bărbatului comiterea falsului în acte publice, adică înscrierea de către el în documente oficiale a datelor vădit false despre vaccinarea, din interes material; precum și falsul informatic, adică introducerea ilegală a datelor informatice, care nu corespund adevărului. Pentru faptele comise, legea penală prevede amendă de până la 67.500 de lei sau pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Totuși, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, acesta se prevalează de prezumția nevinovăției.

Cu privire la alte persoane implicate în comiterea acestor infracțiuni, urmărirea penală continuă, iar publicul va fi informat despre rezultate, cu respectarea drepturilor părților.

Noutăţile partenerilor

comentarii: