Numirea Domnicăi Manole la Comisia de la Veneția i-a uimit pe unii, iar alții au apreciat: Ce spune Litvinenco

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost propusă de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, membră a Comisiei de la Veneția din partea Republicii Moldova. Totodată, Olesea Stamate a fost desemnată membră supleant. Decizia a fost luată încă în luna noiembrie și potrivit lui Litvinenco, publicată pe pagina Comisiei de la Veneția. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

Foto: Colaj

„Domnica Manole este membră a Comisiei de la Veneția și Olesea Stamate – membră supleantă a Comisiei de la Veniția. Am sunat-o pe Domnica Manole și am întrebat-o dacă acceptă poziția de membru a Comisiei de la Veneția și dumneaei și-a luat timp de se gândi și după care am revenit și am întrebat-o, iar dumneaei a acceptat, i-am mulțumit și am făcut desemnările. Este anunțul pe site-ul Comisiei de la Veneția”, a declarat Litvinenco.

Fostul președinte CEC, Iurie Ciocan susține că despre aceasta nu a știu nimeni și „nu este vorba despre distinsa Doamna or distinsul Domn, este vorba despre transparență decizională”, a menționat acesta.

Să ridice mâna în sus cine a știut ca Președintele Curții Constituționale doamna Domnica Manole a fost delegată de către Domnul Ministru Litvinenco membru al Comisiei de la Veneția? Numirea a avut loc în noiembrie 2021, s-a răsuflat pe 25 ianuarie 2022. Două luni nu a zis nimeni nici o silabă. Da ce mă rog atâta grabă. Nu este vorba despre distinsa Doamna or distinsul Domn, este vorba despre transparență decizională. Să fie clar, nu există nici o mică diferență între actualii și precedenții, există doar lupta de interese corporative. 

Da promisiunile asumate în fața alegătorilor? Dap până la alegeri mai este și de fapt să ne bucurăm ca ni s-a spus acum. Iaca mare treabă, zic unii, tare ne mai doare în cot cine ne reprezintă la Comisia de la Veneția. Așa și ne trebuie. Sper că se vor găsi baricade potrivite la Strasbourg și Veneția”, a scris Iurie Ciocan într-o postare.

Totodată, fostul judecător la Curtea Europeană, Stanislav Pavlovschi susține că: „Informația despre numirea dnei Manole în calitatea de membru Comisiei de la Veneția a fost plasată pe site-ul Comisiei încă pe 17 noiembrie 2021. Eu chiar am scris o postare despre asta. Sunt sigur că dna Manole, fiind o persoană foarte diligentă, care dispine de o experiență juridică enorm de mare, va reprezenta cu brio țara noastră în acest organism internațional!”


Pub