10 thrillere și detective pe care nu trebuie să le ratezi

A început un nou an și pentru că tocmai s-a încheiat perioada sărbătorilor de iarnă am decis să-ți propunem o listă cu zece detective și thrillere care să te prindă între paginile lor în serile reci de iarnă. 

Așa cum fiecare an aduce și unele schimbări, am regândit conceptul rubricii noastre „O carte pe săptămână”, făcută în colaborare cu cei de la Cărturești Chișinău. Astfel, în fiecare lună, îți vom propune un top cu volume interesante, pe subiecte diferite, pe care să le găsești cu ușurință în librărie. Și pentru că știm cât de valoros este timpul tău, hai să trecem la topul nostru. 

Acest articol este realizat în colaborare cu Librăria Cărturești. Ne propunem să facem lunar câte o listă de cărți pe care merită să le citești. Îți facem poftă de lectură. Descoperim lumea cărților împreună!

1. Prima în top este Enigma camerei 622, semnată de Joel Dicker, aceasta fiind cartea cu cele mai mari vânzări în Franța în 2020, anul în care a fost lansată. Dicker povestește istoria unei crime comise într-o noapte de decembrie, într-un hotel din Alpii elvețieni. Criticii de carte prezintă acest thriller drept un roman diabolic și imprevizibil, cu un triunghi amoros, jocuri de putere, lovituri sub centură, trădări și gelozii -așa cum cere un thriller bun – într-o Elveție care nu este chiar atât de liniștită cum pare. „Melodrama se transformă în thriller. Cititorul este, pe rând, păcălit, hărțuit și captivat”, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Dar, dacă e să fim sinceri, cui nu-i place să fie păcălit și bulversat de o carte bună care să te țină prins și de care să nu te poți despărți până nu ajungi la ultima pagină? Lectură plăcută și, zic eu, este timpul să trecem la al doilea roman din listă. 

2. O altă carte la fel de cunoscută și îndrăgită de mulți este Acolo unde cântă racii de Delia Owens. Aceasta este cartea de debut a scriitoarei și cercetătoarei în zoologie din America, care a reușit să redea frumusețea, sălbăticia, dar și inocența naturii și a locurilor străpunse de singurătate pe care le cunoaște Kya, protagonista acestui volum, numită în carte și fata din mlaștină. 

Kya crește într-o baracă din mlaștini, lângă un sat de pe coasta Carolinei de Nord. Mama ei și cei patru frați pleacă pentru a scăpa de tatăl lor abuziv. La scurt timp, dispare și tatăl, iar Kya învață să supraviețuiască pe cont propriu. Peisajele, descrierile și unele fraze au să te cucerească, fiind ca un dram de prospețime care te învăluie și te aduc în Carolina de Nord a anilor ’60. Dar să nu uităm că acesta este un thriller, care este asezonat cu o crimă și multă dramă, completată cu suspans și mister, pe care vei fi nerăbdător să-l dezvălui. Cartea a fost un bestseller timp de mai mulți ani, ceea ce i-a făcut pe mulți să vrea să citească și cărțile de non-ficțiune semnate de Owens despre viața ei de cercetătoare în Africa: Cry of the Kalahari, The Eye of the Elephant, Secrets of the Savanna.

3. Ai auzit de Dactilografa cea nouă de Suzanne Rindell? Dacă nu, atunci îți povestim noi despre un nou volum care îți poate completa frumos colecția de thrillere, dar și de cărți bine scrise cu care să vrei să te împarți cu cei dragi. Rose Baker este dactilografă la o secție de poliție din New York, unde mărturiile infractorilor prind formă și conținut prin cuvintele scrise rapid. Cu câteva apăsări pe taste, ea le pecetluiește soarta și crimele lor capătă o nouă viață sau greutate care atârnă pe umerii criminalilor. Toate acestea par să treacă ușor pe lângă rutina protagonistei, fără a lăsa niște urme în mintea ei, până într-un anumit moment, când totul se schimbă. Abia atunci începem să simțim pulsațiile acestei istorii și ritmul vieții care ne prinde, surprinde și nu ne dă voie să ne relaxăm. Cartea ne face să ne punem multe întrebări, la care căutăm răspunsuri chiar și până în ultima propoziție… „Dactilografa cea nouă” urmează să fie ecranizată, iar rolul principal îl va juca Keira Knightley.

4. A patra carte în lista noastră este A șaptea funcție a limbii de Laurent Binet. Ne-a plăcut pentru că e plină de umor și ironie, deși, ca și orice alt thriller, la bază este o crimă bine gândită, cu pași calculați și măsurați. Laurent Binet, lector universitar și scriitor francez, prezintă o istorie secretă nebunească a intelectualității franceze, avându-i în rolurile principale pe filozofii și scriitorii Jacques Derrida, Umberto Eco, Gilles Deleuze, Michel Foucault, Judith Butler și Julia Kristeva, precum și pe nefericitul detectiv de poliție Jacques Bayard, care, din cauza noului caz pe care trebuie să-l investigheze, este cufundat în profunzimile teoriei literare. Ce va descoperi și cum va fi dezlânat misterul, urmează să afli în roman.

5. Clubul crimelor de joi de Richard Osman a fost declarată cartea anului 2020, fiind extrem de căutată chiar din prima lună de lansare, în special în Marea Britanie, unde își are rădăcinile autorul. Această carte te provoacă să faci tot felul de deducții și nu-ți permite să renunți la adevăr. Într-un sătuc liniștit în care în mod natural s–a creat o comunitate de persoane în etate, patru pensionari excentrici dar extrem de credibili s-au împrietenit și decid să se întâlnească în fiecare joi și să rezolve cazuri de crimă rămase neelucidate. Totul este la nivel ipotetic, aceștia fiind în siguranță deplină până în momentul în care se pomenesc aruncați în inima unei crime adevărate, în timp real. Atunci ancheta devine una palpabilă. „Bine scrisă, amuzantă și minunat de generoasă… Marele farmec al acestei cărți este că trece peste limita unui roman de suspans”, scrie Daily Express.

6. Și pentru că ne plac volumele care ne zăpăcesc, intrigă și ne trezesc ca un duș rece, îți propunem să citești Geiger de Gustaf Skördeman. Această carte este ca un curcubeu de evenimente care se complică cu fiecare pagină. Este un thriller alert cu spioni și intrigi de talie mondială, o carte despre identități false folosite atât de mult timp, încât devin adevărata piele a personajelor.

Skördeman a scris o carte despre rădăcini și promisiuni, despre vicii și depravare, despre abuz de putere, despre răzbunare, sacrificiu și despre speranța că cei pe care îi lași în urmă vor trăi mai bine și mai frumos decât te-a lăsat pe tine destinul. „

Geiger” este singurul cuvânt pe care îl aude la telefon o bunicuță, soția unei foste vedete de televiziune, înainte să se îndrepte spre sertarul din care scoate o armă de foc și își împușcă soțul cu sânge rece. De ce? Răspunsul îl vom afla în carte.

7. Și pentru că afară mai este zăpadă și frig, ce poate fi mai potrivit decât un volum atmosferic. Unul câte unul de Ruth Ware îți face cunoștință cu Alpii francezi, cu o cabană înfofolită în zăpadă, colegii de la un start-up londonez, o ambianță aproape idilică, un foc domol și un bucătar care gătește bestial. Doar că mereu cineva are de câștigat, cineva de pierdut, iar altul are de ascuns. Când timpul parcă stă în loc, ninsoarea nu se mai potolește, iar cei din cabană parcă sunt rupți de toată lumea, tensiunile încep să crească, iar frustrările să iasă la iveală. Apoi oamenii dispar, unul câte unul…

Mulți critici literari au făcut legătura acestui thriller cu renumita carte semnată de Agatha Christie „Zece negri mititei”. Dacă este așa sau nu, este timpul să descoperim împreună și poate să ne delectăm și cu celelalte cărți semnate de Ware, care au fost publicate în peste 40 de țări, nominalizate la premii valoroase și chiar ecranizate.

8. Finlay Donovan e mortală de Elle Cosimano este o carte potrivită pentru a fi citită pe o plajă înfierbântată de soare, spun unii, și eu sunt total de acord cu ei. Dacă ți-e poftă de un thriller proaspăt ca un suc de portocale, cu multe momente de suspans și umor, atunci această carte este exact ceea de ce ai nevoie.

Într-o zi, o femeie divorțată împotmolită în rutina de îngrijire a celor doi copii și scriitoare pusă pe pauză pentru că oboseala și haosul din viața ei nu-i permite să-și facă ordine în gânduri și idei pentru noul roman, este confundată cu o criminală și primește o comandă – trebuie să ucidă pe cineva. Cu un ritm alert, cu o naraţiune delicioasă și total autentică, descriind frustrările și triumfurile maternității în toată dezordinea specifică, cu ilaritate și momente de sinceritate, acest roman este primul dintr-o serie semnată de Elle Cosimano, care este nominalizată la premiul YA Edgar.

9. Perfect pentru această lună este Mântuitorul de Jo Nesbo. Un corist este împușcat chiar în timpul colindelor. Cade mort, oamenii îl privesc, dar nu există niciun suspect, nicio armă a crimei. Totul pornește de la un nimic cu multe semne de întrebare, ca să aflăm ulterior că ținta a fost greșită și urmărirea nu a încetat. Se creează o linie sensibilă între erou și personajul negativ. Într-un moment ajungi să te întrebi de partea cui ești. Scriitorul se joacă îndemânatic cu mințile și emoțiile noastre, iar fiecare propoziție este ca o nouă provocare pentru noi, cei care citim această carte.

The Times scria „Nesbø conduce detașat în topul scriitorilor scandinavi de thrillere”. Dacă e așa sau nu, e timpul să decidă fiecare.

10. Și ultimul, dar nu cel din urmă, în topul nostru zece thrillere pe care merită să le cauți la Librăria Cărturești, este Lista de invitați de Lucy Foley. Această istorie începe cu o petrecere, dar se încheie cu o crimă. Împrejurările împletite cu atenție de către autoare îi blochează pe toți invitații unei nunți de aur într-o încăpere și îi permit ucigașului să se plimbe cu nonșalanță printre ei, fără a se da de gol. Începem urmărirea și împreună cu fiecare personaj încercăm să găsim vinovatul, lucru nu este deloc ușor.

Surse foto: Le Devoir, BBC, Boktugg, The Big Thrill, Nick Tucker, Trouw, The Guardian, Northern Virginia Magazine. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.