image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

BCS cere PG să-l investigheze pe Spânu pentru criza gazelor; Reacția vicepremierului: „Să explice cum au furat Moldovagaz”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat Procuraturii Generale să-l investigheze pe vicepremierul Andrei Spânu pentru că și-ar fi ignorat atribuțiile de serviciu în contextul crizei gazelor.

„Am decis să ne adresăm la Procuratura Generală să investigheze cum și-a executat sau nu și-a executat atribuțiile de serviciu vicepremierul Spânu. Cu toții am urmărit epopeea soluționării crizei energetice, a gazului, în Republica Moldova. Menționăm că domnul Spânu, fiind responsabil de asigurarea securității energetice în țară, și-a neglijat atribuțiile de serviciu. În luna august, înainte de expirarea contractului, nu a inițiat negocierile cu Gazprom.”, a declarat deputatul BCS Oleg Reidman.

În replică, vicepremierul Andrei Spânu spune că de fapt deputații BCS sunt cei care trebuie să răspundă la mai multe întrebări în legătură cu situația de la Moldovagaz.

„Am văzut că Blocul Socialiștilor și Comuniștilor au început să își facă griji referitor la situația de pe piața gazelor. Recomand dlui Reidman și întregului Bloc Socialist și Comunist să facă, toți în grup, un autodenunț la procuratură pe următoarele fapte:

1. Să explice procuraturii cum au reușit să aducă compania MoldovaGaz la datorii de sute de milioane;

2. Să explice cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract;

3. Să explice cum Guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului;

4. Să explice cum au acceptat datoria față de Factoring Finance, inclusiv penalități, de peste 270 mln. USD;

5. Să explice cum au cedat cote părți din compania MoldovaGaz către Gazprom?;

6. Să explice cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși, MoldovaGaz și s-au îmbogățit pe parcursul anilor;

7. Să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?”, a punctat Andrei Spânu.

Vicepremierul a adăugat că auditul datoriilor formate la Moldovagaz va fi dus la bun sfârșit, iar toate concluziile referitor la aceste subiecte vor fi făcute publice. „Țara trebuie să își cunoască "eroii" vremurilor din trecut”, a conchis Andrei Spânu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: