image
Sursa foto: or.md

DOC: Dinu Țurcanu acuză guvernarea că „asmute” CNA asupra administrației din Orhei: „Vor să ne închidă gura”

Președintele raionului Orhei Dinu Țurcanu acuză guvernarea că ar „asmuți” Centrul Național Anticorupție asupra administrației din Orhei, după ce Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, Orhei a adoptat o decizie care contravine deciziei Comisiei Naționale de Sănătate Publică, și anume, de a continua procesul de învățământ cu prezența fizică a copiilor la lecții și de a nu sista activitatea parcurilor de distracții și a cluburilor de noapte.

Președintele raionului a anunțat azi pe facebook că a primit un demers din partea Centrului Național Anticorupție în care i se solicită să prezinte „în termeni restrânși” decizia Consiliului raional privind constituirea Comisiei teritoriale de sănătate publică și decizia cu bucluc a acestei Comisii, adoptată la 21 ianuarie, curent.

„Se întâmplă ceea ce am intuit. Guvernarea a pus tunurile pe noi și vrea să se răzbune din simplul motiv că am vrut să apărăm drepturile copiilor noștri. Astăzi dimineața am primit o înștiințare din partea CNA în care ni se cere socoteală pentru decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, Orhei. Mai mult ni se cere să prezentăm detalii „în termeni restrânși”. Nu prea înțeleg ce înseamnă asta, deoarece așa cum îmi spun juriștii, nu există o încadrare juridică a acestui termen” a declarat Dinu Țurcanu.

Președintele raionului a mai adăugat că solicitarea CNA și gestul guvernării nu reprezintă altceva decât o tentativă „de a pune presiune” pe administrația din Orhei de a-și anula decizia de a lăsa școlile deschise.

ss

„Reiterez poziția CR Orhei și Decizia CESP, Orhei este o decizie legală și nu credem că sunt motive ca să fim urmăriți de structurile de forță ale statului. Dacă această guvernare a ajuns să vadă în decizia noastră care vine să apere drepturile constituționale ale copiilor și dreptul fundamental la educație un act de coruție, atunci am ajuns mai rău decât credeam. Vom continua să ne apărăm drepturile noastre și ale copiilor până ne vom obține dreptatea”, a mai spus președintele raionului, reprezentant al partidului Șor.

Amintim că luni Dinu Țurcanu a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat că Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a reieșit din discuțiile cu primarii și managerii fiecărei instituții în parte atunci când a decis să adopte propria decizie, potrivit căreia elevii vor continua să învețe cu prezență fizică la ore, nu așa cum a decis Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Președintele raionului a menționat că „în 37 din 48 de școli din raionul Orhei nu se atestă niciun caz de Covid”. Inspectoratul General de Poliție a emis însă la scurt timp un comunicat în care anunța că au fost deschise și au venit la ore copiii din 45 de instituții de învățământ din Orhei și doar în două școli copiii învață online.

„Pentru a exclude faptele ilegale comise de administrația publică locală din raionul Orhei, angajații IGP au solicitat convocarea repetată de urgență a Comisiei teritoriale Orhei, în vederea revizuirii prevederilor Hotărârii nr.1 din 21.01.2022 și conformarea obligatorie la Hotărârea nr.2 din 20. 01.2022. La fel, pentru a stopa încălcările comise, poliția a înaintat un șir de prescripții, prin care au cerut conformarea la Hotărârea CNESP și măsurile de sănătate publică prevăzute în Hotărârea respectivă. 

În acest context, informăm că nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate expuse în Hotărârea CNESP nr.2 din 20.01.2022, constituie pericol pentru sănătatea publică și vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice în baza art.76/1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova”, a informat Inspectoratul General de Poliție.

Potrivit aceleiași surse, materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale, au fost remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinarea și adoptarea unei decizii. 

Noutăţile partenerilor

comentarii: