Actualitate

Nantoi către mitropolit, privind conflictul Rusia-Ucraina: E momentul să ne convingem că Mitropolia Moldovei este cu poporul, nu o extensiune ideologică a Bisericii Ortodoxe Ruse

„Azi e momentul să ne convingem că Mitropolia Moldovei este cu poporul Republicii Moldova, este a Republicii Moldova, și nu este o extensiune ideologică a Bisericii Ortodoxe Ruse”, a declarat astăzi Oazu Nantoi în cadrul unui briefing de presă.

Oazu Nantoi a amintit că, pe 23 ianuarie, Papa de la Roma Francisc și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tensionarea situației, care riscă să provoace o nouă lovitură la adresa păcii în Ucraina și să pună la îndoială securitatea continentului european. Adresându-se către credincioșii adunați în Piața Sfântul Petru, Papa de la Roma Francisc a lansat un apel ca ziua de miercuri, 26 ianuarie, să fie Ziua Rugăciunii pentru Pace, și a chemat la dialog pentru detensionarea crizei.

„În legătură cu aceasta, apare întrebarea firească, da care este poziția Mitropoliei Moldovei în legătură cu criza din jurul Ucrainei, în legătură cu riscul iminent de redeclanșarea unui conflict armat de proporții, cu multiplele jertfe umane, în țara vecină, care ar putea să ne afecteze colateral și pe noi, cetățenii Republicii Moldova?”, a întrebat Oazu Nantoi, citat de IPN.

De asemena, acesta mai spune că s-au acumulat mai multe întrebări privind poziția Mitropoliei Moldovei în raport cu problemele statului moldovenesc.

„Eu nu înțeleg de ce Mitropolia Moldovei, ani de zile, tolerează activitățile antistatale ale arhiepiscopului de Tiraspol și Dubăsari Savva Volkov, care este și membrul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova? Deoarece clerul din stânga Nistrului stă la cheremul regimului din stânga Nistrului, care sfidează nu numai Constituția Republicii Moldova, dar și drepturile fundamentale ale omului”, a punctat Oazu Nantoi.

Pe19 octombrie 2017, arhiepiscopul a semnat cu Oleg Obrucikov, „așa-zisul ministru al apărării al regimului din stânga Nistrului”, un acordul de colaborare, care prevede inclusiv „educația patriotică” a militarilor din trupele paramilitare ale aceluiași regim. Singura menire a acestor trupe paramilitare este apărarea regimului din stânga Nistrului, iar „educația patriotică” presupune ca persoanele înrolate în aceste unități, în caz de primire a ordinului, să tragă cu sânge rece în cetățenii Republicii Moldova, mai spune Oazu Nantoi.

El amintește că, prin Decretul nr.608, din 25 octombrie 2018, semnat de președintele rus Vladimir Putin, Nicolae Cantarean (numele civil al mitropolitului Vladimir, n.r.) a fost decorat cu Ordinul Prieteniei „за большой вклад в сохранение русского культурного и духовного наследия в Республике Молдова, плодотворную деятельность по укреплению российско-молдавского сотрудничества”.

„Azi ne aflăm în anul 2022, și noi, cetățenii Republicii Moldova, avem nevoie de pace, de unitate și de responsabilitate. Consider, că este obligațiunea morală și a Mitropoliei Moldovei să contribuie la aceasta, prin luarea atitudinii față de riscul redeclanșării unui război în țara vecină, să vină cu un apel adresat tuturor cetățenilor Republicii Moldova de unitate și solidaritate în baza valorilor creștine. Azi e momentul să ne convingem că Mitropolia Moldovei este cu poporul Republicii Moldova, este a Republicii Moldova, și nu este o extensiune ideologică a Bisericii Ortodoxe Ruse”, este redat în scrisoarea deschisă semnată de Oazu Nantoi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *