(video) BCS cere PG să-l investigheze pe Spînu pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu și gestionarea crizei energetice”

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susține o conferință de presă pe subiectul crizei energetice și „celor care se fac responsabili pentru aceasta”. Reprezentanții BCS solicită Procuraturii Generale să vină cu apreciere privind depășirea atribuțiilor de serviciu de către vicepremierul Spînu și referitor la gestionarea crizei energetice.


Foto: UNIMEDIA

„Am luat decizia de a ne adresa la Procuratura Generală să investigheze cum și-a executat sau nu și-a executat atribuțiile vicepremierul Spînu. Cu toții am urmărit epopeea soluționării crizei energetice în Republica Moldova. Menționăm că domnul Spînu fiind responsabil pentru gestionarea crizei energetice, a neglijat de acestea”, a declarat Oleg Reidman, menționând că încă în luna august, când se apropia încheierea contractului cu Gazporm, acesta „nu a inițiat negocierile”.

„Solicităm PG să vină cu apreciere, privind depășirea atribuțiilor de serviciu ale domnului Spînu și gestionarea crizei energetice”, a spus Vasile Bolea. 

„Vom trece și peste această criză. Primăvara e aproape”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, după ce Moldova a intrat pentru a doua oară în stare de urgență în sectorul energetic. 

Parlamentul a decis, la data de 20 ianuarie, instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”. Comisia pentru Situații Excepționale urmează să se convoace în ședință pentru a adopta noi decizii.

Decizia vine după ce Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz, prin care anunță intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent până la 20 ianuarie.

Astfel, în contextul în care „există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova”, Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește în ședință. Ulterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut Parlamentului instituirea stării de urgență în țară.

Prim-ministra Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu dau vina pe Gazprom pentru faptul că Moldovagaz nu-și poate onora obligațiunile de plată a avansului pentru consumul de gaze pentru luna ianuarie, până mâine, așa cum este prevăzut în contractul semnat. „Regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Este clar o schimbare de atitudine față de anii trecuți, care nu ajută în niciun fel. În consecință, ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor”, a declarat Spînu.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice și în toamna anului precedent, la data de 22 octombrie.


Pub