Reacția lui Spînu la acuzațiile BCS pe gestionarea crizei energetice: Recomand domnului Reidman și întregului Bloc să facă un autodenunț la Procuratură

Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu o reacție după ce BCS a lansat mai multe acuzații pe modul în care a fost gestionată criza energetică. „Recomand domnului Reidman și întregului Bloc Socialist și Comunist să facă, toți în grup, un autodenunț la Procuratură”, a spus Spînu.

Foto: Colaj

„Am văzut că Blocul Socialiștilor și Comuniștilor au început să își facă griji referitor la situația de pe piața gazelor. Recomand dlui Reidman și întregului Bloc Socialist și Comunist să facă, toți în grup, un autodenunț la Procuratură pe următoarele fapte:

Să explice procuraturii cum au reușit să aducă compania Moldovagaz la datorii de sute de milioane;

Să explice cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract;

Să explice cum Guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului;

Să explice cum au acceptat datoria față de Factoring Finance, inclusiv penalități, de peste 270 mln. USD;

Să explice cum au cedat cote părți din compania Moldovagaz către Gazprom?;

Să explice cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși, Moldovagaz și s-au îmbogățit pe parcursul anilor;

Să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?;

În final, eu pot doar să le ofer câțiva juriști care să îi ajute să scrie acel autodenunț. Iar oamenilor, le promit că vom duce auditul datoriilor la bun sfârșit și vom prezenta toate concluziile referitor la aceste subiecte. Țara trebuie să își cunoască „eroii” vremurilor din trecut”, a declarat vicepremierul.

BCS a anunțat, astăzi, că va cere Procuraturii Generale să vină cu apreciere privind „depășirea atribuțiilor de serviciu de către vicepremierul Spînu” și referitor la gestionarea crizei energetice.

„Vom trece și peste această criză. Primăvara e aproape”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, după ce Moldova a intrat pentru a doua oară în stare de urgență în sectorul energetic.

Parlamentul a decis, la data de 20 ianuarie, instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”. Comisia pentru Situații Excepționale urmează să se convoace în ședință pentru a adopta noi decizii.

Decizia vine după ce Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz, prin care anunță intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent până la 20 ianuarie.

Astfel, în contextul în care „există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova”, Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește în ședință. Ulterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut Parlamentului instituirea stării de urgență în țară.

Prim-ministra Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu dau vina pe Gazprom pentru faptul că Moldovagaz nu-și poate onora obligațiunile de plată a avansului pentru consumul de gaze pentru luna ianuarie, până mâine, așa cum este prevăzut în contractul semnat. „Regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Este clar o schimbare de atitudine față de anii trecuți, care nu ajută în niciun fel. În consecință, ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor”, a declarat Spînu.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice și în toamna anului precedent, la data de 22 octombrie.


Pub