Dodon: Conducerea țării greșește dacă crede că va scade prețul la gaz și curent prin chemarea mea la Procuratură

Igor Dodon a făcut primele declarații după ce a fost audiat repetat în dosarul Energocom. În opinia sa, acțiunile sunt un show pentru a atenua scumpirile în lanț, „provocate de incompetența guvernanților”. „Dacă actuala conducere a țării crede că, prin chemarea mea la Procuratură, o să scadă prețul la gaz sau energie electrică, greșește. Când apar probleme și societatea este nemulțumită de scumpiri din cauza incompetenței guvernării, ei mă cheamă la Procuratură. Toate încercările de a schimba agenda publică prin aceste show-uri televizate nu vor schimba lucrurile. Nu vă scapă de nemulțumirea oamenilor prin faptul că mă chemați la Procuratură”, a declarat Igor Dodon.

Foto: UNIMEDIA

Acesta a mai afirmat că în 2008, Republica Moldova a reușit să procure energie electrică la cel mai avantajos preț din regiune

„Sunt sigur că nu port nicio vină. Nici bănuit nu pot fi în acest dosar. Vreau să reitereze ce am spus în mai 2008: atunci R.Moldova a abținut cel mai avantajos preț din regiune la livrarea energiei electrice. Preț obținut atunci, deși responsabil nu eram eu, prețul era de 4,4 cenți, când în Ucraina era de 6,2, cu 40% mai mare. Ucraina exporta cu 7 cenți, iar România oferea cu 7,5”, a declarat politicianul.

Liderul PSRM mai spune că dacă procurorii și-au amintit de un contract semnat în 2008, adică 14 ani în urmă, ei ar trebui să îl verifice și pe cel din octombrie 2021, semnat de guvernul PAS și Gazprom.

„Apropo, da cum s-a negociat anul trecut cu gazul? Da se va autosesiza Procuratura? Repet, noi am procurat atunci energia electrică la cel mai mic preț, iar la ce preț a cumpărat R.Moldova gaz în octombrie? Interesant, procurorii vor deschide tot așa dosar, ca pe ceea ce era 14 ani în urmă? Întrebare către procurori: Ce e cu dosarul miliardului? Ce e cu Aeroportul? Tăceți? Pentru că acolo veți da de persoane importante. Asta se numesc show-uri”, a conchis Igor Dodon.

Președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon a spus că „nu a semnat niciun contract” pe timpul când era ministru al Economiei și nu a prejudiciat bugetul țării. Potrivit lui, învinuirea în dosarul „Energocom” a fost un „show înainte de Anul Nou”.

Anterior acesta s-a mai prezentat la audierile de la Procuratura Generală în dosarul „Energocom”.

În septembrie, Procuratura Generală a inițiat urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari.

Președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, susține că citarea acestuia la Procuratură nu este decât „o fumigenă, lansată de guvernare pentru a-și acoperi eșecurile”. „Vă anunț că oficial nu am primit niciun fel de citație. Iar dacă voi primi, la sigur mă voi prezenta”, a declarat Dodon.


Pub