Corturile pentru testări la Covid, luate cu asalt de chișinăuieni: Reacția lui Ceban și solicitarea înaintată către minister

Corturile pentru testări la Covid-19 au fost luate astăzi cu asalt. Primarul capitalei, Ion Ceban, a explicat că acestea au fost amenajate pentru a fluidiza rândurile care se formează în policlinici din cauza numărului mare de solicitări pentru testare la Covid-19, având un program de la 07:00 până la 19:00. Însă, edilul a subliniat că testările la Covid-19 sunt gratuite și se efectuează în baza referinței de la medicul de familie, conform reglementărilor de la Ministerul Sănătății. „Deși ne-am dori foarte mult acest lucru, municipalitatea nu are așa capacitate, deoarece numărul testelor oferite instituțiilor municipale sunt de la MS și astăzi am observat că oamenii au făcut coadă la corturile de testare instalate la solicitarea Primăriei. Actualmente punctele mobile de testare amenajate de Primăria Chișinău împreună cu IGSU pe lângă policlinicile municipale, ușurează munca medicilor de familie”, a scris Ceban. În context, a venit cu o solicitare către ministerul Sănătății.

Foto: captură video
„Observăm o cerere mare pentru testare la Covid-19 și estimăm, în urmatoarele zile, un flux și mai sporit către punctele de testare din municipiu. În acest context, solicităm Ministerului Sănătății reglementarea și aprobarea testărilor în masă a populației, la adresare liberă cu suplinirea stocurilor de teste rapide, dar și fortificarea prin extindere a capacităților laboratoarelor publice pentru efectuatea testelor PCR la preț redus de 300 lei.

Ar fi o idee bună pentru ca autoritățile centrale să organizeze licitație pentru procurarea testelor și a avea posibilitatea să fie testați toți cetățenii, mai ales în situații de criză pandemică și noi valuri. Astfel de licitații Primăria a efectuat la procurarea testelor pentru profesori, prețul pentru un test a fost 12 lei”, a scris primarul.




Pub