Evghenii Goloșceapov ar fi favoritul PAS la funcția de Avocat al Poporului. Cum comentează Litvinenco

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, evită să confirme, dar nici nu infirmă zvonurile potrivit cărora, Evghenii Golosceapov va fi următorul Avocat al Poporului, ales în urma concursului public, din cei șapte candidați care s-au înscris în cursă. „Este sau adevărat sau nu. Există doar două opțiuni, a treia nu. Iarna nu e ca vara”, a spus Litvinenco, în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4.

Foto: UNDP Moldova/ Facebook

„ - Domnul Eugen Golosceapov este noul următor Avocat al Poporului?

- Nu știu, trebuie să întrebați colegii din Parlament.

- Este o comisie acolo. Va fi cică un fel de concurs, cum cică a mai fost.

- Nu știu, chiar nu știu.

- Dar dacă este adevărat și el va câștiga, nu o să vă mire că e prea mare coincidența, dacă presa află despre faptul cine va câștiga următorul concurs public?

- Este sau adevărat sau nu. Există doar două opțiuni, a treia nu. Iarna nu e ca vara.”



Astăzi, bloggerul Eugen Luchianiuc a scris, pe pagina sa de Facebook: „Eugen Goloșceapov va fi următorul Avocat al Poporului, ne informează sursele noastre din Turn. E un bun profesionist, dar criteriul de bază pentru a fi promovat în această funcție este altul”.



Șapte candidați la funcția de Avocat al Poporului au fost admiși la proba interviului. Decizia a fost luată de membrii Comisiei speciale, care s-au întrunit în ședință închisă, desfășurată în regim online. Astfel, la proba interviului au fost admise următoarele persoane: Violeta Gașițoi, Teodor Cârnaț, Ilie Rotaru, Emanoil Ploșnița, Ceslav Panico, Alexandru Zubco și Evghenii Goloșceapov.

Proba interviului va avea loc la data de 31 ianuarie 2022, la ora 09:30. Potrivit Regulamentului de desfășurare a concursului, Secretariatul Parlamentului va asigura înregistrarea video a interviurilor, care vor fi publicate după finalizarea probei.

Ulterior, candidații vor fi evaluați de toți membrii Comisiei speciale. Doi dintre ei, care vor obține cel mai mare punctaj, vor fi prezentați plenului Parlamentului. Candidatul care va obține votul majorității deputaților aleși va fi numit în funcția de Avocat al Poporului.

Funcția de Avocat al Poporului a fost declarată vacantă după ce, la data de 9 decembrie 2021, deputații au aprobat cererea de demisie depusă de Natalia Moloșag.

Natalia Moloșag și-a dat demisia după un scandal legat de „asistentul său personal”, un fost condamnat pentru proxenetism, despre care avocata spunea că „are menirea să o facă funcțională în noua postură”.

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului, în cadrul ședinței Parlamentului din 23 septembrie, pentru un termen de 7 ani. Candidatura acesteia a fost votată de 57 de deputați PAS.

Natalia Moloșag a recunoscut, fiind întrebată de deputații BCS, că a reprezentat-o anterior, în calitate de avocat, pe președinta țării, Maia Sandu.

Expertul în drept Teodor Cârnaț a obținut 4 puncte, iar fostul judecător al Curții Constituționale Dumitru Pulbere doar unul în concursul pentru funcția de Avocat al Poporului. Câte 4 puncte au obținut și Bănărescu Maia, Roșca Ivan și Ungureanu Ivan. Avocata Violeta Gașițoi a obținut 6 puncte, iar Rădița Nicolae trei. Candidații propuși Parlamentului pentru a fi numiți în funcție au fost Natalia Moloșag și Andrei Brighidin, ambii cu 10 puncte.


Pub