Obștescul sfârșit. „Corporația” Sheriff din enclava separatistă s-a înglodat

25 Ian. 2022, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2022, 16:39 // Actual //  Lupu Eduard

Imperiul SHERIFF, construit de oligarhii Victor Gușan și Ilya Kazmaly și care deține monopolul afacerilor din regiune, se confruntă cu mai multe probleme care păreau imposibile până nu demult. Mai mulți locuitori ai regiunii ne-au informat despre faptul că, Sheriff își închide spălătoriile auto deschise pe lângă stațiile PECO, iar în magazine sunt de negăsit mai multe tipuri de țigări care erau populare în regiune. Mai mult ca atât, am aflat că Uzina de Ciment din Râbnița, chiar dacă nu ar aparține de facto holding-ului, dar ar avea legături indirecte, și-a sistat activitatea din 13 decembrie, pe o perioadă nedeterminată.

În prezent, Uzina Metalurgică este în impas. Din luna noiembrie, Uniunea Europeană nu mai exportă deșeuri de metale la Uzina din Râbnița, ceea ce ar putea duce la falimentul ei în scurt timp. Uzina importă de pe piața UE circa 70% din cantitatea necesară.  În luna septembrie, din România – stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie – 44 de mii de tone de fier uzat, cantități ce îi permit în prezent să funcționeze, având încă stocuri, scrie zonadesecuritate.md.

Totodată, nu doar importul din Uniunea Europeană nu mai e posibil, dar și exportul. Asta, în condițiile în care doar România mai cumpăra metalul produs în regiunea separatistă.

Surse din cadrul pretinsului Guvern de la Tiraspol ne-au spus că în prezent se încearcă rezolvarea acestei probleme prin intermediul Chișinăului, iar presiunile ce au fost la sfârșitul acestui an, cu terenurile agricole și plăcuțele neutre, ar avea legătură cu problemele financiare ale regimului.

Cei de la Tiraspol vor ca autoritățile de la Chișinău să-i ajute în discuțiile cu Uniunea Europeană pentru a le permite importul și exportul din metal uzat. Decizia UE de a interzice această activitatea în baza legăturii cu nerespectarea normelor ecologice. Această decizie a avut consecințe clare atât asupra Republicii Moldova, cât și asupra Belarusului.

Astfel, doar dacă Republica Moldova va solicita permis pentru importul de metal uzat și va putea demonstra că respectă normele UE de mediu în această privință, uzina va putea importă și exportă metal, ceea ce ar însemna continuarea finanțării regimului de la Tiraspol.

Holdingul „Sheriff” funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind activ pe toate segmentele economiei – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău