„Cheltuiți mai puțin și prețurile se vor normaliza.” Cum va afecta buzunarul moldoveanului ultima decizie antiinflaționistă propusă de BNM

bani-portofel-diez-scaled
Foto: diez.md

În acest an, economiile moldovenilor vor fi afectate de inflație pe fundalul creșterii prețurilor la produsele energetice, care, la rândul lor, vor influența și majorarea prețurilor la celelalte produse și servicii. Banca Națională a emis un comunicat prin care informează despre luarea unor măsuri de politică monetară cu scopul de a face față inflației și a prognozelor macroeconomice nesatisfăcătoare pe plan extern. Noi, la #diez, încercăm să explicăm pe înțelesul oamenilor lucruri care conțin limbaje specifice (economic, juridic, medical, politic etc.) și care nu sunt înțelese de cititori. De aceea, în cadrul proiectului „Preț în privat”, oferim cititorilor noștri explicații pe marginea articolelor economice și le furnizăm într-un ambalaj clar și lizibil.

În această ediție l-am rugat pe Alexandru Fala, director Program „Macroeconomie, prognoză și modelare economică” din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, să ne explice ce a vrut să ne spună Banca Națională prin acel comunicat și cum va afecta buzunarul moldovenilor decizia luată de specialiștii din acea instituție.

Până a trece la explicațiile lui Alexandru Fala, haideți de la început să faceți și voi cunoștință cu decizia băncii centrale. Vedeți mai jos un fragment din comunicatul emis pe 13.01.2022 (pe link îl puteți accesa integral).

Alexandru Fala

Ce ați înțeles din acest text bombardat cu noțiuni economice? Cum va afecta această politică monetară omul de rând? De ce a fost nevoie de aplicarea acestor măsuri? De ce BNM a fost nevoit să majoreze rata de bază și rata la creditele de consum? Iată la aceste întrebări ne-a răspuns Alexandru Fala.

„Politica monetară de obicei se promovează în felul următor. Banca centrală încearcă să scumpească prețul banilor pentru ca populația, companiile și guvernul să se împrumute mai scump și, respectiv, să cheltuie mai puțin, căci asta influențează cererea. Oamenii, cu cât mai mult cumpără, cu atât prețurile se ridică. Prin politica monetară se încearcă în primul rând influențarea cererii [n.r. ca ea să devină mai mică]. Când cresc puternic veniturile, intervine autoritatea monetară [n.r. Banca Națională] și prin instrumentele sale încearcă să scumpească împrumuturile. La noi, BNM are trei instrumente prin care influențează acest proces.

#1. Rata de bază

Majorând rata de bază, BNM impune băncile să nu ofere persoanelor fizice, juridice sau guvernului credite ieftine, ci să le plaseze în așa-zisele certificate în banca centrală [n.r. valori imobiliare]. Când crește rata de bază, băncile nu preferă să ofere credite, ele devin riscante, ci aleg să plaseze în certificate la banca națională de unde vor obține o dobândă garantată.

#2. Rata rezervelor obligatorii

Băncile realizează activități financiare riscante, de aceea BNM obligă băncile să păstreze o anumită parte din banii proprii la banca centrală, iar în situații de criză să poată utiliza acești bani. De exemplu, dacă atragi 100 de lei, iar rata rezervelor obligatorii este 20 % [n.r. în cazul nostru e 28 %], atunci 20 de lei îi păstrezi pe conturile băncii naționale, iar 80 de lei îi reutilizezi pentru alte operațiuni bancare. Prin asta BNM micșorează disponibilitatea băncilor de a oferi mai mulți bani pentru creditare.

#3. Influențarea cererii

În politica monetară se intervine pe partea micșorării cererii. Atunci când o micșorezi, persoanele fizice și juridice accesează mai dificil creditele pentru a-și finanța activitățile actuale. De asemenea, și statul se împrumută mai puțin, pentru că va fi nevoit să achite dobânzi mai mari și, în consecință, scad alte cheltuieli care la rândul lor conduc la scăderea cererii și concomitent trebuie să scadă și prețurile. Însă, prin scăderea cererii apar două probleme: putem afecta nivelul activității economice și să reducem capacitatea importului. Prin reducerea importului putem influența cursul valutar. Reducem cererea pe intern și populația, și agenții economici nu cumpără valută. Cumpărăm valută mai puțin și nu contribuim la majorarea prețurilor la anumite produse. Aprecierea valutelor străine duce la deprecierea valutei naționale [n.r. inflație] și provoacă scumpiri la produse.

 Anul 2021

Ce s-a întâmplat în anul 2021? A fost anul revenirii economice – cea mai mare revenire economică din istoria țării. Acest lucru a dus la o puternică creștere a cererii. Am avut o mare creștere atât la salarii, cât și la pensii, cu alte cuvinte am avut creșteri ale veniturilor și ale creditărilor. Cu alte cuvinte, veniturile oamenilor au crescut puternic și ei au început mult să cheltuiască.

Din cauza revenirii economice la nivel global, am avut o bruscă scumpire a produselor energetice (petrol și gaz). Inflația este cauzată în mare parte de factorul de import, noi suntem o țară care foarte mult importă. Din cauză că s-a scumpit prețul la gazele naturale, în martie-aprilie vom avea scumpiri și la energia electrică.

Inflația și creșterea salariului real

Inflația în Republica Moldova este cauzată de doi factori: importul produselor energetice și cererea crescută.

Prețul mare la gaze generează cheltuieli mai mari la companiile mari. Nici companiile nu sunt interesate să fie prețuri mari. Dacă sunt prețuri mari, oamenii tot nu cumpără.

Noi prognozăm [n.r. Expert-Grup] în anul 2022 o creștere a salariului real, adică puterea de cumpărare va fi mai mare în pofida inflației înalte. Dacă anul trecut persoana cu un salariu X putea să-și cumpere un kilogram de carne, anul acesta, aceeași persoană cu salariul real mărit va cumpăra un kilogram și cinci grame de carne.

Totodată, din cauza inflației vom avea temperarea, nu scăderea, creșterii veniturilor, însă datorită măririi salariului noi nu vom simți asta.

Ce vrea să ne spună Banca Națională a Moldovei?

Argumentul Băncii Naționale este că: «Înțelegem că este o scumpire la nivel internațional, inclusiv la produsele energetice, iar prin politica noastră monetară nu putem influența economia globală. Cresc veniturile, cresc creditele de consum, noi nu putem influența prețurile la gaz, dar noi putem tempera creșterea la cererea agregată [n.r. reprezintă ansamblul cerințelor de bunuri și de servicii produse într-o economie, într-o perioadă de timp] prin majorarea ratei de bază, a ratei rezervelor obligatorii, iar scumpind împrumuturile, atenuăm riscurile legate de creșterea cererii. Avem și sărăcie, dar riscurile vin și din partea creșterii cererii. Nu consumați așa de mult, temperați-vă consumul ca noi să nu fim nevoiți să cumpărăm (să importăm) și să punem presiune pe cursul valutar sau pe inflație».

Cum va fi anul 2022?

Anul 2022 este incert din punct de vedere economic și politic. În același timp, nu putem spune dacă e bună sau nu politica monetară aplicată de BNM. E dificil să dai o apreciere, fiindcă sunt diferite aspecte care o influențează. BNM are argumentele proprii, economiștii lor, dar toate comentariile sunt viabile”, a explicat economistul Alexandru Fala.

La întrebarea-cheie a materialului am rugat să ne ofere un răspuns scurt: „Cum va afecta buzunarul oamenilor această politică monetară aplicată de BNM în anul 2022?”. Expertul a spus că nu va afecta mult, dar mai multe detalii despre prognozele Expert-Grup vor fi elucidate în raportul din 31 ianuarie.

Echipa #diez îl va citi și o să vină cu o altă explicație a situației economie din țara noastră.

Concluzii

Așadar, haideți să explicăm cauzele situației economice din țară. Sunt două cauze care au dus la scumpirea tuturor serviciilor și produselor în Moldova.
#1. creșterea prețurilor la produsele petroliere;
#2. creșterea mare a cererii datorită/din cauza creșterii bruște a veniturilor moldovenilor în anul 2021, dar și a numărului de creditare.

Ce a făcut BNM pentru a rezolva această problemă? A majorat rata de bază, rata la creditele de consum și rata rezervelor obligatorii cu scopul de a reduce împrumuturile și de a tempera cheltuielile moldovenilor. Cu alte cuvinte, să cheltuiască mai puțini bani astfel ca să se reducă cererea, care la rândul ei va duce la micșorarea prețurilor.

Și la final, dorim să vă spunem și despre creditele contractate în anul 2021. Expertul în politici economice Veacelsav Ioniță a spus că: „În anul 2021, în Republica Moldova a fost înregistrată o creștere fără precedent a creditelor acordate populației și agenților economici. Creșterea din 2021 a fost de 13 miliarde de lei. Cu 10,7 miliarde de lei au crescut creditele bancare și cu 2,2 miliarde de lei – cele nebancare. Recordul precedent la creditarea economiei de către sectorul financiar a fost atins în 2014, când creditele au ajuns la 51,6 miliarde de lei”.

Veaceslav Ioniță a menționat că, în 2021, cele mai multe credite bancare, în sumă de 3,5 miliarde de lei, au fost acordate pentru procurarea și construcția de imobile, 3 miliarde de lei – pentru consum, iar 1,39 miliarde de lei – pentru comerț. Totodată, 0,54 miliarde de lei au fost accesați de către mediul de afaceri nebancar, 0,40 miliarde de lei – de către sectorul de construcții, iar 1,83 miliarde de lei – de către alte domenii. „Practic, credite pentru dezvoltare de afaceri nu avem. A crescut puternic creditarea în 2021, dar a crescut din contul creditării populației și al consumului, mai puțin din contul celor investiționale”, a concluzionat expertul.

Toate edițiile proiectului Preț în privat le puteți găsi AICI.

De ce „Preț în privat”?

Trăim într-o societate în care discuția despre bani este tabuizată. Nu vorbim despre salarii, pe ce cheltuim banii, nu facem achiziții serioase în ziua de luni, pentru că vom fi cheltuitori toată săptămâna, nu avem cultura economiei și a planificării bugetului personal pe cel puțin o săptămână înainte. Ținem în taină operațiunile efectuate sau nu le discutăm cu alții de teama că vom fi deocheați. Educația financiară este un element important în cultivarea unui comportament rațional și conștient atunci când ne propunem să cheltuim leii noștri binemeritați. „Preț în privat” vine să aducă lumină în portofelele voastre și o relație sănătoasă cu propriii bani. Haideți să ieșim din privat și să vorbim deschis despre cum să gestionăm eficient banii noștri și despre cum să-i ajutăm pe alții să devină independenți financiar.

Echipa #diez derulează un proiect de educație financiară în care își propune să vină cu informații de calitate direct de la experți în domeniu: psihologi, economiști, juriști, profesori, dar și vom relata experiențe reale ale oamenilor de rând despre cum au reușit să-și dezvolte un întreg sistem de gestionare eficientă a banilor. Vom aborda toate vârstele și vom găsi soluții pentru a preveni problemele financiare cu care se pot confrunta elevii, studenții, familiile cu sau fără copii, celibatarii sau pensionarii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente