‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBoris Boincean, despre semănăturile de toamnă: Nu există motive pentru a bate alarma

Boris Boincean, despre semănăturile de toamnă: Nu există motive pentru a bate alarma

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În contextul temperaturilor negative, care s-au înregistrat pe parcursul ultimelor zile, unii producători agricoli sunt îngrijorați că gerul poate compromite semănăturile de toamnă. 

Contactat de Agrobiznes, Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, a menționat că, la moment, nu există motive sau argumente pentru a afirma că temperaturile negative din ultimele 2 zile au afectat semănăturile de toamnă cum ar fi rapița, grâul sau orzul. 

„Dacă semințele au fost încorporate la adâncimea de 5-6 cm, sau dacă grâul este înfrățit, deși nu cred că sunt asemenea câmpuri, deoarece semănatul a fost realizat cu întârziere, grâul poate să reziste și până la -17 grade Celsius. Cred că este prematur, este o exagerare să se afirme că grâul a fost afectat, deoarece acest fapt poate fi constatat doar prin prelevarea monolitelor de plante, care se poate efectua în luna februarie. La moment, nu există motive pentru a bate alarma. Nu am avut geruri mari, chiar și în lipsa zăpezii nu trebuie să ne panicăm”.

În ceea ce ține de rapiță, specialistul a spus că aceasta este mai slab rezistentă decât grâul sau orzul, dar temperaturile nu au fost atât de joase. 

„Mult contează în ce fază de dezvoltare este rapița. Oamenii trebuie să se înarmeze cu răbdare până în luna februarie, atunci vom putea afirma dacă avem produse daune sau nu”. 

Boris Boincean a mai adăugat că din cauza situației din toamna anului trecut, când nu am avut parte de precipitații mai mult de 3 luni, producătorii trebuie să fie pregătiți pentru un grad mai înalt de îmburuienare.

Totodată, pe câmpurile unde semințele nu au fost încorporate la adâncimea recomandată va fi necesar de realizat completarea semănăturilor, sau, în cel mai rău caz, reînsămânțarea. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›