‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUn focar de Gripă Aviară a fost confirmat în raionul Telenești

Un focar de Gripă Aviară a fost confirmat în raionul Telenești

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

A fost confirmat un focar de Gripă Aviară subtipul H5N1 la păsările domestice din satul Hirișeni, r-ul Telenești. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), pe 21 ianuarie, virusul a fost confirmat de laboratorul internațional de referință din Italia. 

Imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești) a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile pentru combaterea și eradicarea focarului.

Proprietarii păsărilor nimicite în scopul lichidării rapide a focarului vor beneficia de despăgubiri.

ANSA a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești), în colaborare cu alte instituții.

De la începutul acestui an, au fost semnalate peste 58 de focare de gripă aviară la păsări domestice și sălbatice în Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și România.

‹ adv ›

ANSA solicită proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze la maxim posibilele contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.

De asemenea, Agenția solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›