Avocații decid mâine dacă mențin greva. Mărgineanu: „Dacă sunt persoane odioase, pedepsiți-le, dacă nu, dați pace oamenilor să nu devină „diasporă”

Avocații vor decide mâine dacă mențin sau anulează greva generală, anunță Iurie Mărgineanu. Acesta afirmă că guvernarea și-a șters picioarele de avocați și de însăși instituția Avocaturii și nu înțelege de ce aceștia consideră că doar ei sunt contra corupției. „Din mesajele transmise public de către Olesea Stamate, cel mai mare accent în toate pălăvrăgelile ei, se pune accent pe neadmiterea în cadrul Uniunii Avocaților a celor 56 sau 57 de procurori, care își așteaptă rândul de a îmbrăca mantia de avocat. Am examinat cu atenție această listă de potențiali avocați și am regăsit nume noi, dar și nume odioase care, după mine, nu mi-aș dori să-mi devină colegi deoarece își băteau joc de munca noastră și de persoana noastră. În calitate de apărător de profesie și în suflet, nu pot înțelege Guvernarea ... de ce luptă cu o mână de oameni, care posibil au greșit și chiar dacă au încălcat Legea, atunci ar trebui să-i pedepsiți dacă aveți pentru ce, dacă nu ... dați-le pace oamenilor și nu-i persecutați atât încât să-și ia tălpășița și să plece în străinătate, devenind și ei „diasporă””, a comentat avocatul.

Foto: Iurie Mărgineanu
„În contextul ultimelor evoluții, doresc să Vă „felicit” ... de parcă am avem un câștig însă, realmente, Guvernarea și-a șters picioarele de noi, avocații, și de însăși instituția Avocaturii. Tot timpul ne mândream că, avem o instituție puternică, opinia căreia constituie și se consideră de către autoritățile statului ca fiind un pilon de bază pentru exercițiul demn al democrației și al reformelor democratice ale societății. Avocatura nu a fost vreodată o instituție conservativă vis-a-vis de alte instituții ale statului. Într-adevăr, avem un potențial uman enorm deoarece cea mai mare concentrație de profesioniști cu nume notorii, doctori habilitați și conferențiari universitari în drept, inclusiv profesioniști neconsacrați, dar de o valoare incontestabilă, profesează avocatura. În special, am păstrat tăcerea în spațiul virtual, dar am hotărât să împărtăși ideile, ce mă frământă.

Nu înțeleg un singur lucru, de ce Guvernarea consideră că numai Ea este contra corupției? ... prin asemenea abordare Aceasta „monopolizează” lupta împotriva corupției. Printre primii din avocați am sensibilizat problema corupției în domeniul justiției și în rândurile Avocaturii. Pe timpul Statului Capturat, am declarat public că, aș da afară 99% din judecători. Îmi amintesc că, prietenii îmi spuneau „bravo”, alții că nu voi mai câștiga dosare, iar unii îmi transmiteau mesaje dure din partea sistemului judecătoresc, precum că..

În ceea ce privește corupția din Avocatură, nu o dată mi-am exprimat nemulțămirea despre activitatea Comisiei de licențiere, despre care se vorbea că este coruptă prin culise, cu o jumătate de voce. La acest aspect, cel mai mare paradoxal, am observat că, cei care ofereau mită, în cele din urmă, tăceau și niciodată n-au făcut public faptul coruptibilității Comisiei.
Am ajuns la singura concluzie, că toți cei care au susținut examenele, actualii colegii s-au îmbolnăvit de așa-numitul sindromul „Stockholm”.

De ce am atins această problemă, stimați prieteni, deoarece din mesajele transmise public de către Olesea Stamate, cel mai mare accent în toate pălăvrăgelile ei, se pune accent pe neadmiterea în cadrul Uniunii Avocaților a celor 56 sau 57 de procurori, care își așteaptă rândul de a îmbrăca mantia de avocat.
Am înțeles un lucru ferm, că nu însăși garanțiile prevăzute la art. 52 din Legea Avocaturii au fost problema de bază, dar procurorii și judecătorii, care doresc îmbrăcarea mantiei.
Am examinat cu atenție această listă de potențiali avocați și am regăsit nume noi, dar și nume odioase care, după mine, nu mi-aș dori să-mi devină colegi deoarece își băteau joc de munca noastră și de persoana noastră. Apropo, pe timpul Statului capturat, și aceste persoane odioase considerau că fac un lucru bun, util, necesar și, ca și voi acum, se considerau „Mesia” în RM și au „monopolizat” această luptă împotriva corupției.

În calitate de apărător de profesie și în suflet, nu pot înțelege Guvernarea ... de ce luptă cu o mână de oameni, care posibil au greșit și chiar dacă au încălcat Legea, atunci ar trebui să-i pedepsiți dacă aveți pentru ce, dacă nu ... dați-le pace oamenilor și nu-i persecutați atât încât să-și ia tălpășița și să plece în străinătate, devenind și ei „diasporă”.
Nu cred că, se merită ca Guvernarea să-și verse amarul pe câteva persoane deoarece nu este o măsură proporțională și echitabilă față de ceilalți.

Sper să nu ajungem și noi în situația SUA, pe timpul McCarthy-ismului, pentru opinie diferențiată să se ajungă la expulzare sau creare de condiții pentru a pleca din țară.
În cele din urmă, revin la problema de bază, în continuare pledez pentru menținerea grevei. Poate ne aude dna Președinte și nu promulgă modificările la Legea Avocaturii.
Pentru a convinge Guvernarea, îmi asum mențiunea pentru faptul că și corpul avocațial nu dorește ca aceste persoane odioase să acceadă în Avocatură. Să-mi fie iertată îndrăzneala”, a scris Mărgineanu, pe Facebook.

Ion Chicu a criticat amendament semnat de președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, prin care se cere modificarea legii cu privire la avocatură. Chicu susține că proiectul este unul de „limitare a drepturilor și libertăților în activitatea avocaților”.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a spus că această încercare de „a anula garanțiile și independența avocaților este inadmisibilă”, și Dinu Plîngău a spus că „speră ca proiectul să fie retras”. Cu un comentariu a venit și fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

La rândul său, președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, a venit cu explicațiile de rigoare.

Tot luni, avocații au anunțat grevă japoneză și amenință cu una generală dacă Parlamentul nu retrage amendamentul propus de Stamate. Astăzi, Vasile Bolea a anunțat că va trimite amendamentul Olesei Stamate la CC.

Vineri, avocații au venit la Parlament pentru a protesta, însă fără succes. Parlamentul a votat în lectură a II proiectul de lege cu privire la avocatură, inclusiv amendamentul care prevede că aceștia vor putea fi reținuți sau percheziționați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în cazul dacă vor comite o infracțiune. 56 de deputați PAS au votat pentru.


În aceeași zi, avocații au anunțat unele excepții de la grevă.


Pub