Procurora pe dosarul Filat se vrea avocată. Adriana Bețișor ar fi cerut licență. Olesea Stamate: Pentru astfel de persoane ar trebui un filtru mai serios

Peste 60 de persoane ar fi cerut licență de avocat, iar Comisia care va lua decizia se va întruni în ședință pe 25 ianuarie. Printre acestea ar fi foști și actuali procurori și judecători, unii dintre care au condus dosare răsunătoare. Printre solicitanți este și procurora pe dosarul fostului prim-ministru liberal-democrat, Vlad Filat. Adriana Bețișor ar fi depus cerere de a obține licența de apărător.

Foto: UNIMEDIA

„Am insistat ca legea privind profesia de avocat să fie votată fără alte amânări anume și din considerentul că pe 25 este planificată ședința comisiei de licențiere.

În jur de 60 de cereri din partea a foști și actuali procurori și judecători, pentru a accede în profesia de avocat, în baza modificărilor făcute în aprilie 2021.

Nu e de competența mea cine trebuie sau nu trebuie să fie avocat. Dar sunt câteva nume care v-ar stârni și interesul dvs, spre exemplu Adriana Bețișor, persoane care probabil ar fi bine să treacă un filtru mai serios, cel puțin un examen, pentru a fi acceptate în profesia de avocat”, a declarat Olesea Stamate, președinta Comisiei parlamentare Juridice.

Adriana Bețișor a devenit cunoscută opiniei publice după ce a gestionat dosarul de rezonanță în care a fost cercetat și ulterior condamnat ex-premierul R. Moldova, Vlad Filat.

De asemenea, cele mai importante dosare privind frauda bancară i-au revenit tot Adrianei Bețișor.

Beţişor a reprezentat acuzarea de stat în dosarul Filat, în care deputatul şi fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Tot ea a gestionat și un dosar pe numele președintelui Partidului „Șor”, Ilan Șor, iar judecătorii au dispus un mandat de arestare pe numele acestuia și dare în căutare, într-un alt dosar.

Adriana Beţişor a gestionat şi dosarul „Caravita”, firmă afiliată lui Filat prin intermediul lui Ion Rusu, cumnatul şi naşul său. În noiembrie 2015, într-un dosar care, la fel, s-a desfăşurat cu uşile închise, Rusu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, decizie menținută și de Curtea de Apel.

La 20 decembrie 2017, la vârsta de 31 de ani, Adriana Bețișor a fost numită șefă adjunctă la Procuratura Anticorupție.

Iar la 2 mai 2019, a ajuns să dețină funcția de șefă interimară la Procuratura Anticorupție, după demisia lui Viorel Morari.

Pe 6 august 2019, Bețișor a demisionat și a plecat din sistem, după ce în republica Moldova s-a schimbat guvernarea, iar Vladimir Plahotniuc a fugit din țară.

Fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție va compărea pe banca acuzaților pentru trei capete de acuzare: corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției. PCCOCS a finalizat urmărirea penală pe acest caz și a transmis dosarul în judecată, în toamna lui 2021. Bețișor respinge acuzațiile.


Pub