Slusari cere demisia lui Gaibu: Cred că aveți un loc călduț, pregătit de importatori, dacă ignorați așa producătorii autohtoni

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari în acuză pe ministrul Economiei de „semi-adevăruri” și-i cere demisia. „Domnule ministru, plecați mai repede, sunt sigur că undeva în cadrul unei asociații a importatorilor deja este pregătit un loc călduț pentru dumneavoastră”, a menționat fostul deputat al Platformei DA.

Foto: UNIMEDIA

„Am văzut ieri reacția ministrului economiei la postarea mea cu anularea legii cu 50 % a produselor agroalimentare pe rafturi. Ce să vă spun? În opinia mea, cu așa abordare domnul Gaibu nu poate fi ministru al economiei Moldovei. Dânsul premeditat se ascunde după angajamentele internaționale, ignorând realitatea economică în țara.

În primul rând, domnul ministru vorbește semi adevărul, când face trimiterea la normele Organizației Mondiale de Comerț. Acordul de la Marakesh din 15 aprilie 1994 prevede un șir de derogări de la principiul nediscriminării importului. Se permite autorizarea ţărilor în curs de dezvoltare de a promova măsuri de politică comercială cu caracter protecţionist pentru apărarea economiei naţionale, şi în special a industriei, de concurenţa puternică a ţărilor dezvoltate. Se admit temporar restricții cantitative (sau alte măsuri netarifare cu efecte similare) în relaţiile comerciale dintre părţile contractante la importul unor produse care ar pereclita producția internă sau scopul dea a contribui la echilibrarea balanței de plăți.

Oare nu avem noi problema cu balanța de plată cu anti record negativ de 3,6 miliarde de dolari? Oare nu este periclitată industria noastră alimentară, când în fiecare tonă de carne sau de lapte, importate din țările dezvoltate, ponderea subvențiilor de stat este aproximativ 40 % ?

Agricultura și industria alimentară asigură aproximativ 60 % de locuri de muncă din țara, ținând cont și de gospodăriile țărănești individuale. Față de ei domnul ministru nu are angajamente ? Față de satele noastre, unde ramura agroalimentară rămâne principalul pilon economic, nu aveți niște obligațiuni ?

Însă ministrul economiei, în loc să demonstreze perseverența, verticalitatea și patriotism și să folosească prevederile acordurilor internaționale în beneficiul producătorilor autohtoni, preferă să rămână la cheremul importatorilor. În loc să convingă alături de alți miniștrii pe partenerii externi că măsurile temporare de protejare a unor sectoare ale economiei sunt vitale pentru supraviețuirea socială a Moldovei , ministru în mod ultimativ spune asociațiilor producătorilor că legea cu 50 % va fi anulată și acest subiect nici nu se discută.

Domnule ministru, plecați mai repede ! Sunt sigur că undeva în cadrul unei asociației importatorilor deja este pregătit un loc călduț pentru dumneavoastră”. a menționat Alexandr Slusari.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari a acuzat ieri ministerul Economiei de „luptă cu producătorii autohtoni” și susține că sub paravanul unui proiect „a inițiat anularea normei legale, care prevede prezența obligatorie pe rafturi a cel puțin 50% de produse agroalimentare autohtone”. La rândul său, instituția a venit cu o reacție pentru UNIMEDIA și susține că proiectul a fost supus consultărilor publice și este important ca Republica Moldova să respecte angajamentele internaționale și să nu pună sub risc aceste relații, fără de care este imposibilă creșterea economică și socială a țării.


Pub