Elevii din Orhei vor continua să meargă la școală. Care este reacția CNESP

elevi-scoli-920×517
Foto: alwatanvoice.com

Astăzi, 21 ianuarie 2022, s-a desfășurat ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei, în cadrul căreia s-a decis că elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, aceasta în contextul în care la nivel național s-a decis ca derularea lecțiilor să aibă loc în regim online. 

Comisia s-a întrunit în ședință în 21 ianuarie 2022 și a examinat rapoartele specialiștilor din cadrul Centrului de Sănătate Publică Orhei, a Spitalului Raional și a reprezentanților Centrelor Medicilor de Familie și ai Direcției Generale Educație.

Astfel, membrii  Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei prin care, spre deosebire de Comisia de la nivel național au permis desfășurarea a mai multor activități, inclusiv a instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor, conform pct.6 al Deciziei nr.13.1 din 17.04.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Orhei în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID-19, clasele respective, la atestarea Centrului de Sănătate Publică Orhei vor fi închise pe o perioadă de carantină de 14 zile cu trecere la învățare online.

De asemenea este permisă desfășurarea întrunirilor ştiințifice, conferințelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezență fizică, respectând  toate normele anti COVID în vigoare.

În același context, Comisia a permis următoarele tipuri de activități: organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive) și activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti COVID în vigoare.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a venit cu o reacție

„CNSP este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP. Pe parcursul anilor 2020 și 2021 CTESP ale raionului Orhei au sfidat hotărârile CNESP și s-au întrunit în ședințe de lucru de foarte puține ori. Când eforturile tuturor medicilor erau orientate spre a face față numărului mare de spitalizări și pentru a opri răspândirea virusului COVID-19, CTESP Orhei menținea activitatea centrelor de agrement deschise pentru public fără restricții.

La începutul săptămânii raionul era în cod portocaliu care deja prevede anumite restricții. Pe parcursul săptămânii trecute în Orhei s-au înregistrat 128 cazuri și în doar câteva zile a acestei săptămâni numărul de cazuri s-a dublat. În fiecare zi Orheiul raportează cazuri de îmbolnăvire a cadrelor medicale. Presiunea pe sistemul medical este enormă și paturile pediatrice în țară sunt la limită. Administrația raionului însă nu are nicio grijă.

Este important să înțelegem toți, inclusiv și responsabilii din raioane că de mobilizarea noastră și de consolidarea eforturilor în aceste două săptămâni depinde și presiunea pe sistemul medical, și numărul celor care nu vor putea fi salvați”, menționează Ala Nemerenco într-o notă informativă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente