(video) Stamate, acuzată de „fals în unele afirmații”, le răspunde avocaților: „Abia astăzi am înțeles că decizia cumva nu era finală”
Președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, neagă că ar fi mințit în privința soluției care ar fi fost aprobată de avocați și Comisia parlamentară. Reacția sa vine după ce președintele Uniunii Avocaților Dorin Popescu a acuzat-o d fals în declarații și a menționat că de fapt „nu există o opinie a Uniunii Avocaților semnată de persoană împuternicită conform legii”. „Ceea ce am decis pe 19 este o opinie a mai multor membri ai Consiliului care a fost pus în discuție în rețeaua unde comunică avocații. Nu am expediat asemenea informații nicăieri. Aseară, am expediat o informație în Parlament prin care am solicitat să fie retras acest amendament, să-l discutăm, dar ce ține de art. 10 nicio problemă. Nu înțeleg graba aceasta”, a declarat Popescu. La rândul său, Stamate a venit cu explicații după declarațiile lui Popescu.
Foto: UNIMEDIA

„Noi nu suntem împotrivă, dar trebuie să avem un consens. Nu este exclus că noi nu știm la ce variantă o să ajungem la această modificare. Și azi, pe siteul Parlamentului este amendamentul cu excluderea totală, ce s-a votat în Comisie, noi am văzut pe internet. Noi nu suntem împotriva modificărilor judicioase, dar vrem aceste lucruri să fie consultate cu avocații și societatea”, a spus Popescu.

„Și fără falsuri în declarații, nu există o opinie a Uniunii Avocaților semnată de persoană împuternicită conform legii. Președintele Uniunii nu a semnat. Ceea ce am decis pe 19 este o opinie a mai multor membri ai Consiliului care a fost pus în discuție în rețeaua unde comunică avocații. Nu am expediat asemenea informații nicăieri. Aseară, am expediat o informație în Parlament prin care am solicitat să fie retras acest amendament, să-l discutăm, dar ce ține de art. 10 nicio problemă. Nu înțeleg graba aceasta”

„Înțelegem pe doamna Stamate că ne e și colegă, dar cu atâta ușurință să declari în public că toți știu că avocații sunt intermediari asta este impardonabil, între client și procuror și client și judecător. Cred că trebuie să se solidarizeze și judecătorii și procurorii pe care îi cataloghează și când se declară că au existat vreo 10 adresări și toate au fost respinse de Consiliu, vă declar din iunie până pe 22 decembrie, nu am avut nicio adresare. Și atunci mă întreb, cum poți din așa funcție să declari că au existat adresări care au fost respinse”, a adăugat acesta.

În replică, Stamate a spus că a aflat despre că decizia de fapt nu este una finală în această dimineață, la ședința Comisiei Juridice.

„Acum câteva zile, în momentul în care Consiliului Uniunii Avocaților a declarat protest față de eliminarea al.2  și au declarat că intră în grevă am transmis un demers către Uniunea Avocaților și le-am propus o variată de compromis - același al.2 să fie la fel cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant, iar pentru toate celelalte tipuri de infracțiuni să fie solicitat acordul Consiliului Uniunii. 

Consiliul în aceeași zi s-a convocat în ședință, au avut loc discuții lungi. În urma acesteia a fost adoptată o decizie care a fost circulată în mediul avocaților la care și noi am avut acces și abia astăzi în ședință în discuție cu reprezentanții Consiliului am înțeles că decizia cumva nu era finală. Pentru noi la fel a fost ciudat. Era decizia Consiliului Uniunii pe care declară ei voiau să o mai consulte cu colegii. În acea decizie era scris că ei acceptă varianta de compromis, dar cu instituirea unor garanții suplimentare în ceea ce ține de percheziții. Solicitarea lor era ca orice percheziție cu excepția flagrantului  să se efectueze cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii. O asemenea variantă noi nu am putut fi accepta din motiv că acțiunile procesuale din moment ce se întreprind mai târziu decât este cazul își pierd de multe ori din sensul efectuării acestora”, a spus Stamate.

Parlamentul a votat în lectură a II proiectul de lege cu privire la avocatură, inclusiv amendamentul care prevede că aceștea vor putea fi reținuți sau percheziționați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în cazul dacă vor comite o infracțiune. 56 de deputați PAS au votat pentru. Asta chiar și după protestul avocaților din această dimineață.

Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, a venit cu acuzații grave către avocații care au intrat în grevă. „Se pare că aceasta greva este alimentată de alți factori de interese”, a declarat Stamate.

Consiliul Uniunii Avocaților a decis să propună Parlamentului completarea proiectului primit de la Comisia Juridică a Parlamentului cu textul „Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”, iar în caz de admitere de către Plenul Parlamentului a acestei propuneri greva va înceta.

Ion Chicu a criticat amendament semnat de președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, prin care se cere modificarea legii cu privire la avocatură. Chicu susține că proiectul este unul de „limitare a drepturilor și libertăților în activitatea avocaților”.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a spus că această încercare de „a anula garanțiile și independența avocaților este inadmisibilă”, și Dinu Plîngău a spus că „speră ca proiectul să fie retras”. Cu un comentariu a venit și fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

La rândul său, președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, a venit cu explicațiile de rigoare.

Tot luni, avocații au anunțat grevă japoneză și amenință cu una generală dacă Parlamentul nu retrage amendamentul propus de Stamate. Astăzi, Vasile Bolea a anunțat că va trimite amendamentul Olesei Stamate la CC.


Pub