(stop cadru) Litvinenco: Mă bucur că avocații, astăzi, pot protesta liber împotriva guvernării fără să se teamă că pot păți ceva

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu un comentariu refritor la greva anunțată de avocați. „Mă bucur că avocații, astăzi, pot protesta liber fără să se teamă că protestând împotriva guvernării pot să pățească ceva”, a spus ministrul la emisiunea Bună Seara la Moldova1.

Foto: Captură video

„Până la urmă, mă bucur că avocații, astăzi, pot protesta liber fără să se teamă că protestând împotriva guvernării pot să pățească ceva. Eu cred că este deja o realizare. Au venit cel puțin aici vremurile bune”, a declarat Litvinenco.

Greva avocaților nu i-a convins. Parlamentul a votat în lectură a II proiectul de lege cu privire la avocatură, inclusiv amendamentul care prevede că aceștea vor putea fi reținuți sau percheziționați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în cazul dacă vor comite o infracțiune.

Amendamentul PAS la Legea avocaturii este un atac la independența avocaților și o modalitate de a asupri una din profesiile libere. Declarația a fost făcută de deputații PSRM, Adrian Lebedinschi și Vasile Bolea, într-o conferință comună cu președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu.

Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, a venit cu acuzații grave către avocații care au intrat în grevă. „Se pare că aceasta greva este alimentată de alți factori de interese”, a declarat Stamate.

Consiliul Uniunii Avocaților a decis să propună Parlamentului completarea proiectului primit de la Comisia Juridică a Parlamentului cu textul „Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”, iar în caz de admitere de către Plenul Parlamentului a acestei propuneri greva va înceta.

Ion Chicu a criticat amendament semnat de președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, prin care se cere modificarea legii cu privire la avocatură. Chicu susține că proiectul este unul de „limitare a drepturilor și libertăților în activitatea avocaților”.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a spus că această încercare de „a anula garanțiile și independența avocaților este inadmisibilă”, și Dinu Plîngău a spus că „speră ca proiectul să fie retras”. Cu un comentariu a venit și fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

La rândul său, președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, a venit cu explicațiile de rigoare.

Tot luni, avocații au anunțat grevă japoneză și amenință cu una generală dacă Parlamentul nu retrage amendamentul propus de Stamate. Astăzi, Vasile Bolea a anunțat că va trimite amendamentul Olesei Stamate la CC.


Pub