image
Sursa foto: jurnal.md

IPRE propune un set de recomandări la proiectul de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o opinie cu privire la proiectul de lege privind evaluarea integrității candidaților la funcțiile administrative din organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor în cadrul căreia vin cu un set de recomandări adiționale.

Experții IPRE propun unele recomandări adiționale cu privire la proiectul de lege privind evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP, adoptat de Guvern la 19 ianuarie 2022 și propus Parlamentului spre examinare și adoptare.

Experții IPRE precizează că proiectul de lege aprobat de Guvern, reflectă majoritatea recomandărilor propuse de membrii Grupului de experți în domeniul justiției (GEJ) din cadrul IPRE la 17 decembrie 2021, precum și în cadrul consultărilor publice organizate de Ministerul Justiției.

„În context, susținem prezenta inițiativa legislativă a Guvernului și totodată prezentăm un set de recomandări adiționale pentru a fi examinate în cadrul procedurii legislative din Parlamentul Republicii Moldova”, se spune în nota informativă a IPRE.

Experții recomandă descrierea în proiectul legii mecanismului de delegare din partea partenerilor de dezvoltare a celor trei membri internaționali în cadrul Comisiei de evaluare, inclusiv aprobarea listei acestora de către Guvern.

Totodată IPRE solicită introducerea obligației pentru membrii Comisiei de evaluare de a depune declarația de avere și interese.

Experții mai solicită prevederea unui mecanism clar cu privire la stabilirea și soluționarea conflictelor de interese pentru membrii Comisiei de evaluare în raport cu candidații evaluați. IPRE mai recomandă introducerea unei obligații pentru candidați de a prezenta datele cu privire la călătoriile efectuate în ultimii 5 ani și detaliile aferente acestor călătorii.

Amintim că ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, a anunțat că integritatea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va fi evaluată de către o comisie specială care urmează să-și înceapă activitatea la 1 martie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: