image
Sursa foto: jurnal.md

MĂR acuză autoritățile de introducerea selectivă a certificatelor obligatorii; „Vor verifica HoReCa până o să rămână scrum”

Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) își exprimă nemulțumirea față de noile restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) și vine cu critici la adresa autorităților pe care le acuză de proasta gestionare a pandemiei.

„Luând în considerare numărul mare de cazuri, care sunt în fiecare zi în creștere, sunt necesare niște măsuri de control. Măsuri logice, îndreptate spre controlul pandemiei și diminuarea daunelor pentru sănătatea fizică, socială și economică a fiecărui cetățean. Însă, ca de obicei, autoritățile adoptă măsuri de dragul măsurilor, în fugă, fără a avea o strategie clară și cel mai important fără a putea explica cum ele vor influența pozitiv evoluția noului val pandemic”, se arată într-o reacție emisă de Asociația MĂR.

Reprezentanții Asociației consideră că în cazul HoReCa au fost adoptate din nou cele mai dure restricții: activitate redusă, de la 7:00 până la 22:00, având deja impusă activitatea la capacitate redusă, 50% din sală + prezentarea certificatului COVID.

„Toate aceste decizii parcă sunt luate din inerție. Deja s-a demonstrat că restricțiile aplicate pentru domeniul HoReCa nu influențează creșterea sau scăderea numărului de cazuri de infectare. Pe când, restricțiile aplicate altor domenii influențează semnificativ. Doar că, în aceste domenii, în ultima vreme, nici restricțiile nu prea s-au respectat și nici controale din partea statului nu prea au fost. Dacă autoritățile și-ar dori controlul pandemiei, atunci logică ar fi fost micșorarea și controlul fluxului de oameni și a aglomerărilor unde nu se respectă normele sanitare. Dacă autoritățile nu pot face față, atunci stoparea oricărei activități după 22.00 trebuie să fie pentru toți”, se arată în comunicatul MĂR.

Reprezentanții domeniului HoReCa consideră că restricțiile și verificările trebuie să înceapă de la transportul public și terminând cu piețele, unde se înregistrează cel mai mare flux de cetățeni.

Totodată MĂR acuză autoritățile de introducerea selectivă a certificatelor obligatorii și anunță că „organele de control vor verifica HoReCa până o să rămână scrum”

„COVIDUL nu stă doar la masa din restaurant (...) Valurile pandemice de până acum ne-au arătat o legitate tristă. Statul nu verifică instituțiile de stat și nu gestionează drastic fluxul de persoane care vor să beneficieze de servicii publice. În schimb, statul verifică până la sânge agenții economici, acolo unde este control și ordine. (...)De mai mult timp, domeniul HoReCa este în situația în care stă cu ușile închise. Asta deși are salariați, are datorii din carantina 2020 și mai are și facturi de trei ori mai mari. Actuala guvernare este la fel de absentă ca și fostele guvernări. În esență nu s-a schimbat nimic, fiecare supraviețuiește cum poate. Apelurile noastre au rămas neauzite, iar argumentele nu au fost luate în considerare. Concluzia este simplă și dureroasă. Suntem singuri în fața pandemiei”, se mai spune în reacția reprezentanților Asociației.

Noutăţile partenerilor

comentarii: