image
Sursa foto: ANI

ANI: Doi foști directori de instituții publice și un primar au încheiate acte juridice cu persoanele apropiate

Autoritatea Națională de Integritate a stabilit alte trei încălcări ale regimului juridic al conflictelor de interese. Astfel, fostul director al Societății pe Acțiuni „Apă-Canal Cahul”, fostul director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud și un primar din raionul Sângerei au admis câte un conflict de interese cu persoanele apropiate în timp ce se aflau în funcții de conducere.

Fostul șef al S.A „Apă – Canal Cahul” s-a aflat în conflict de interese cu un SRL, fondat și administrat de soția sa. Fostul funcționar a deținut funcția de director al societății din 2017 până la începutul anului 2021, când Consiliul de Administrare al instituției au decis să anuleze contractul încheiat cu acesta. Conflictul de interese a fost admis în februarie 2020. Atunci, societatea pe acțiuni „Apă – Canal Cahul”, în persoana fostului director, a încheiat un contract de vânzare – cumpărare cu firma administrată de soția sa. Contractul prevedea procurarea unor mărfuri pentru societatea pe acțiuni. În cazul dat, funcționarul a luat decizii fără a declara conflictul de interese în raport cu această firmă. Inspectorul de integritate a decis doar constatarea acestei încălcări și nu va aplica interdicții, deoarece în rezultatul acestei acțiuni nu s-a stabilit existența unui prejudiciu.

Fostul director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud a admis un conflict de interese în raport cu soțul său. Mai exact, funcționarul a încheiat mai multe contracte de locațiune cu soțul prin care a fost transmis în posesiune și folosință temporară, contra cost, un garaj cu suprafața de 24 m pătrați, pe care soțul îl deținea. Conform actelor încheiate, garajul avea destinația de a fi utilizat pentru parcarea automobilului de serviciu, iar plata pentru chirie inițial a fost stabilită în mărime de 400 de lei lunar. Aceste contracte au fost încheiate anual în perioada 2017-2021, iar valoarea anuală a chiriei oscila de la suma de 4800 de lei, fiind majorată, ajungând la suma de 9600 de lei, în 2021. Astfel, soțul a beneficiat din bugetul Agenției de venituri în mărime totală de peste 25 de mii de lei. În punctul de vedere oferit, fostul director a menționat că acțiunile sale au fost în favoarea instituției, deoarece prețul chiriei oferit de persoana apropiată a fost cu mult mai mic decât cel oferit de Consiliul raional Cimișlia, fiind propus la suma de peste 900 de lei lunar. În acest caz, inspectorul a aplicat pe numele fostului funcționar interdicția de a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani, luându-se în considerație faptul că acesta a avut o abatere similară în anul 2015, care a fost constatată de Comisia Națională de Integritate.

Primarul comunei Sîngereii Noi din raionul Sângerei a avut interes personal rezultat din relațiile sale cu soțul. În anul 2020, a încheiat două contracte cu soțul pentru achiziționarea lucrărilor de instalare a încălzitorului de apă pe gaz și a boilerului electric, precum și de instalare a pompei în fântâna din curtea instituției. Valoarea totală a celor două contracte, care au fost achitate soțului, a constituit suma de peste 2700 de lei. Inspectorul de integritate a decis că acțiunile primarului a adus un prejudiciu minim interesului public, dar fiind la prima abatere a legislației a ANI și prejudiciul material este unul nesemnificativ, riscă o sancțiune contravențională.

Noutăţile partenerilor

comentarii: