image
Sursa foto: ServiciulVamalRM

FOTO: Serviciul Vamal a prevenit 20 de tentative de trafic ilicit de mărfuri: Ce ilegalități au mai fost depistate

În perioada 14-20 ianuarie curent, angajații Serviciului Vamal au prevenit 20 de tentative de trafic ilicit de mărfuri:

Treisprezece dintre acestea, au fost înregistrate de către inspectorii de la postul vamal Leușeni, care în rezultatul controlului vamal, au depistat următoarele bunuri nedeclarate: articole vestimentare, încălțăminte, aparate electrocasnice, parfumuri.

Alte trei tentative de transportare ilegală a mărfurilor au fost contracarate de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. Drept urmare a controlului efectuat asupra unităților de transport de mărcile „Mercedes Sprinter”, „Land Rover” și „ Mercedes Vito”, stopate pe traseele Chișinău – Anenii Noi (primele două) și Chișinău-Gura Bâcului (cea de-a treia), au fost depistate un lot de suplimente alimentare, caviar, încălțăminte dar și alte bunuri transportate fără acte de însoțire. În același timp, ofițerii echipelor mobile au efectuat un alt control de specialitate la un parc de dezmembrări auto din raionul Fălești, satul Sărata Veche identificând 12 mijloace de transport cu numere străine în stare dezasamblată, care nu au fost vămuite conform procedurii legale, fiind declarate prin acțiune la introducerea în țară și vândute în parcul de dezmembrări auto.

La posturile vamale Criva 1, Aeroportul Internațional Chișinău și Chișinău 4 (Poșta) au mai fost depistate în această perioadă țigări, cafea, articole vestimentare și alte bunuri, nedeclarate organului de control.

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al RM.

Bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001. Pentru mai multe informații la acest subiect, puteți consulta pagina web a Serviciului Fiscal de Stat (https://sfs.md/ro/bunuri-confiscate).

Adițional, funcționarii vamali au identificat:

-141 de mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).

-38 de cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 de lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul Vamal face apel către cetățeni să respecte legislația vamală și să declare mărfurile în cadrul controlului vamal.

ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM

Noutăţile partenerilor

comentarii: