image
Sursa foto: ria.ru

Expert militar: Rusia își va folosi întregul contingent din Transnistria într-un tot mai probabil conflict cu Ucraina

În cazul unei invazii la scară largă sau a unor acțiuni tactice la granițele Ucrainei, Rusia va folosi inclusiv propriile trupe dislocate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde ar fi prezenți un număr impunător de angajați ai serviciilor secrete ruse, a menționat într-un interviu pentru Radio Chișinău expertul militar ucrainean Mykhailo Samus, director la New Geopolitics Research Network.

Potrivit acestuia Rusia este pregătită în proporție de 100% să atace Ucraina, din punct de vedere militar, însă nu este la fel de pregătită din punct de vedere politic și geopolitic.

După anexarea Crimeii în 2014, Rusia și-a construit o adevărata infrastructură militară la granița cu Ucraina, astfel încât din punct de vedere al capabilităților, ar fi putut să lanseze o nouă ofensivă asupra țării vecine încă din 2016, consideră expertul militar ucrainean Mykhailo Samus.

Acesta crede că pentru regimul de la Kremlin nu este favorabilă declanșarea imediată a unei acțiuni militare la scară largă și spune că și armata ucraineană este mult mai pregătită decât acum opt ani.

Din punct de vedere militar, Rusia este gata să atace Ucraina. Vorbind despre intenții și motivații, nu pot găsi o motivare bună pentru Putin ca să atace Ucraina militar la scară largă, pentru că această operațiune ar putea fi impredictibilă nu doar pentru Ucraina și Europa, dar și pentru Rusia (…) Forțele ucrainene exersează în fiecare zi și se pregătesc de orice fel de atac din partea Rusiei și cred că va fi o situație absolut diferită decât cea din 2014.

Putin înțelege asta foarte bine și nu vrea să aibă probleme în interiorul țării, pentru că oricum după câteva zile de conflict vor fi mii de soldați morți care vor fi trimiși înapoi în Rusia și cred că reacțiile din societate nu vor fi un semn bun pentru regimul lui Putin.

Expertul militar ucrainean crede, de asemenea, că Rusia își va folosi forțele militare și serviciile secrete din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în special pentru atacuri asupra regiunii Odessa.

Chiar dacă va fi o operațiune militară la scară largă sau dar dacă vor fi câteva operațiuni tactice în jurul Ucrainei, forțele ruse din regiunea transnistreană vor fi folosite pentru a sprijini atacul rus dinspre Marea Neagră și Crimeea.

Sunt sigur că în regiunea transnistreană sunt foarte multe servicii secrete, agenți secreți și forțe speciale ruse, și toate acestea vor folosite împotriva teritoriile ucrainene, în special în orașele mari, pentru a crea haos, pentru a distruge infrastructura de bază și pentru crea panică în Odessa și regiunile din apropierea ei.

Amintim că în contextul escaladării tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, serviciile de informații de la Kiev au avertizat că Moscova pregătește diversiuni cu implicarea soldaților ruși aflați ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea transnistreană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: