(foto) Astăzi e Ziua Internațională a Îmbrățișărilor! De ce este important să ne cuprindem și care este impactul îmbrățișărilor asupra sănătății

FotoJet

Din anul 1986 și până în prezent, în fiecare an, pe 21 ianuarie se sărbătorește Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. Această sărbătoare încurajează îmbrățișarea ca modalitate terapeutică de a transmite afecțiune și emoții.

Se spune că pentru o viață fericită avem nevoie de minimum opt îmbrățișări pe zi. Chiar dacă îmbrățișarea este unul dintre cele mai naturale gesturi, din cauza reticențelor impuse de pandemia de coronavirus, se practică mai puțin în prezent. În acest articol, ne propunem să vă povestim despre rădăcinile acestei sărbători și despre importanța îmbrățișărilor pentru sănătatea noastră fizică și mentală.

Cum a devenit ziua de 21 ianuarie „Ziua Internațională a Îmbrățișărilor”

Ziua Internațională a Îmbrățișării a fost creată în SUA, în anul 1986, de către Kevin Zaborny. Bărbatul a decis să creeze o nouă sărbătoare, fiindcă considera că americanii erau adesea prea stânjeniți să-și manifeste afecțiunea în public și spera că o zi dedicată acestui gest va schimba percepția oamenilor în legătură cu acest lucru.

Se crede că cuvântul „îmbrățișare” (hug din engleză) provine de la cuvântul hugga care înseamnă a mângâia sau a oferi suport emoțional în limba norvegiană veche, apărând pentru prima dată în urmă cu aproximativ 450 de ani. Cu toate acestea, istoria îmbrățișării în sine este puțin mai incertă. Ceea ce se știe este că abia în ultimii 50 de ani s-a văzut o acceptare deplină a îmbrățișării în public.

Acceptarea îmbrățișării în ultimii ani ar fi cauzată de două motive principale:
1. formalitatea redusă a codului vestimentar și a manierelor dintre relații;
2. comportamentele mai degajate ale personalităților politice, în tentativa de a fi percepute mai plăcute și mai calde de către public.

În prezent, ni se pare ceva absolut normal să ne îmbrățișăm pentru a saluta prietenii și familia, pentru a ne lua rămas bun sau pentru a felicita pe cineva, pentru a consola pe cineva sau pentru a ne manifesta sprijinul.

Ce beneficii are îmbrățișatul sistematic

Atingerea este formată din două sisteme distincte. Primul este „atingerea rapidă”, un sistem de nervi care ne permite să detectăm rapid contactul (de exemplu, dacă ai atins ceva fierbinte cu mâna). Al doilea sistem este „atingerea lentă”. Aceasta se referă la o populație de nervi descoperiți recent care procesează sensul emoțional al atingerii, informează health.clevelandclinic.org.

Atingerea este primul simț care începe să lucreze în uter (în jur de săptămâna a 14-a de sarcină). Din momentul în care ne naștem, mângâierea blândă a părinților și a altor apropiați are multiple beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea ritmului cardiac și promovarea creșterii conexiunilor celulare ale creierului.

Când cineva drag ne îmbrățișează, stimularea acelor nervi din piele trimite semnale, prin măduva spinării, către rețelele de procesare a emoțiilor creierului. Acest lucru induce o cascadă de semnale neurochimice, care includ hormonul oxitocină ce joacă un rol important în legătura socială, încetinește ritmul cardiac și reduce nivelul de stres și anxietate.

Îmbrățișările au un efect atât de relaxant și calmant, încât ne ajută și în alte moduri.

# Îmbunătățește somnul.

De la beneficiile dormitului împreună cu sugarii până la dormitul alături de partenerul de viață, este cunoscut faptul că atingerea blândă ne reglează somnul, deoarece scade nivelul hormonului cortizol. Cortizolul este un regulator-cheie al ciclului nostru somn-veghe, dar crește și atunci când suntem stresați. Așadar, nu este de mirare că nivelurile ridicate de stres pot întârzia somnul și pot provoca tipare de somn fragmentate sau insomnie.

# Reduce reactivitatea la stres.

Dincolo de sentimentele liniștitoare și plăcute imediate oferite de o îmbrățișare, această atingere socială are, de asemenea, beneficii pe termen mai lung pentru sănătatea noastră, făcându-ne mai puțin reactivi la stres și consolidându-ne rezistența în fața acestei emoții.

Îmbrățișarea bebelușului și a copilului în perioadele timpurii de dezvoltare produce niveluri mai ridicate de receptori de oxitocină și niveluri mai scăzute de cortizol în regiunile creierului, care sunt vitale pentru reglarea emoțiilor. Sugarii și copiii mici care sunt îmbrățișați des tind să fie mai puțin reactivi la factorii de stres când cresc și să prezinte niveluri mai scăzute de anxietate.

# Sporește starea de bine.

Pe tot parcursul vieții noastre, atingerea socială ne leagă și ne ajută să ne menținem relațiile cu cei dragi. După cum spuneam, acest lucru se datorează faptului că în timpul unei îmbrățițări se eliberează endorfine, ceea ce ne face să vedem îmbrățișările și atingerea ca fiind satisfăcătoare. Atingerea oferă „lipiciul” care ne ține împreună sprijinind bunăstarea noastră fizică și emoțională.

Este important ca îmbrățișarea să fie dorită de ambele persoane pentru ca beneficiile să fie valabile pentru amândouă. Dacă o persoană nu dorește să fie îmbrățișată într-un anumit moment, nu trebuie insistat pe acest aspect, deoarece atingerea forțată îi va face mai mult rău decât bine (de exemplu, un copil poate avea momente de supărare în care nu dorește să fie îmbrățișat, iar dacă exprimă acest lucru, trebuie respectat).

Cercetătorii spun că nu doar oamenii contează când e vorba de îmbrățișări: chiar și îmbrățișarea sau mângâierea animalului de companie poate avea beneficii asupra sănătății și a stării de bine: nivelurile de oxitocină cresc atât la animalul de companie, cât și la proprietar.

# Ar putea ajuta la combaterea infecțiilor.

Prin reglarea hormonilor, inclusiv oxitocina și cortizolul, strângerea mâinilor unei persoane dragi sau îmbrățișarea pot influența și răspunsul imunitar al corpului. În timp ce nivelurile ridicate de stres și anxietate pot suprima capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, relațiile strânse între persoanele apropiate ajută sistemul imunitar să fie mai puternic.

Deși în anumite perioade este important să fim atenți la siguranța personală (de exemplu, să evităm contactul strâns cu persoane care manifestă simptomele unei infecții virale sau de COVID-19), este la fel de important să nu renunțăm în totalitate la îmbrățișări.

Cum petrecem „Ziua Internațională a Îmbrățișărilor”

În mod evident, îmbrățișându-ne. Chiar dacă vă îndemnăm să păstrați distanța socială și să abordați orice interacțiune cu precauție, vă îndemnăm să vă creați o zi a îmbrățișărilor pe cinste (în limita posibilităților) nu doar pe 21 ianuarie.

Așadar, după cum îndeamnă specialistul Paul Zak: „Îmbrățișați-vă de cel puțin opt ori pe zi pentru a fi mai fericiți și pentru a vă bucura de relații mai bune”, iar echipa #diez vine cu o serie de fotografii în care își manifestă afecțiunea, grija și suportul față de prieteni, familie, colegi și alte persoane dragi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente