sâmbătă, 23 martie, 2024
15.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeȘtefan Țurcanu: Hibridul Suomi HTS a oferit cea mai mare recoltă. Are o toleranță...

Ștefan Țurcanu: Hibridul Suomi HTS a oferit cea mai mare recoltă. Are o toleranță foarte bună la mană

Recomandate

Întreprinderea Peracos-Prim din Cimișlia are în gestiune peste 2000 de hectare de teren agricol pe care cultivă culturi de câmp.

O pondere importantă în asolament în 2021 a avut-o cultura de floarea-soarelui, care a fost cultivată pe suprafața de peste 800 de hectare.

Ștefan Țurcanu, inginerul-agronom al întreprinderii, spune că datorită calităților deosebite ale hibrizilor Syngenta, aceștia ocupă cele mai mari suprafețe an de an.

În sezonul trecut a semănat 3 hibrizi de floarea-soarelui de la Syngenta: unul deja cunoscut – Sumiko HTS și 2 hibrizi noi, pe care i-a testat pentru prima dată: Suomi HTS și Sureli HTS.

Noii hibrizi s-au dovedit a fi cei mai buni, oferindu-i recolte de top:

„Am ales hibrizi cu grupe diferite de maturitate pentru a evita riscurile legate de secetă, dar și realiza lucrările mai ușor. Hibridul Suomi HTS mi-a plăcut mult cum s-a prezentat pe loturile demonstrative ale companiei Syngenta, de aceea am decis să-l cultiv. În condițiile dificile ale anului 2021, acesta a format calatidii și tulpini sănătoase, asigurând o producție medie per hectar de 3700 kilograme, la suprafața de 40 de hectare. Maxima obținută a fost de 3800 de kilograme. Am rămas foarte mulțumit și de hibridul Sureli HTS, pentru care la fel vom dedica suprafețe importante în 2022”, a menționat pentru Agrobiznes Ștefan Țurcanu.

Pentru hibridul Sumiko HTS recolta medie obținută a fost de 3300 de kilograme per hectar.

Campania de semănat a florii-soarelui a fost inițiată pe data de 15 aprilie, fiind un an cu temperaturi mai reduse decât de obicei. În calitate de premergători au fost porumbul și grâul.

„Hibridul Suomi HTS a avut un start foarte bun al culturii, plantele formate erau viguroase și sănătoase”.

Norma de semințe semănate a fost de 60 de mii de plante per hectar, fiind obținute aproximativ 55 de mii de plante la recoltare.

Fertilizarea culturii de floarea-soarelui a fost realizată cu 40 de kilograme de NPK și 40 de kilograme de silitră amoniacală.

„Respectând asolamentul și alegând hibrizi toleranți nu am avut probleme legate de boli la această cultură. Comparativ cu alte loturi de floarea-soarelui din regiune, hibrizii Syngenta nu au fost afectați de boli, ceea ce constituie un factor foarte important, ce se răsfrânge inclusiv asupra producției”.

Datorită toleranței bune la toate rasele de mană cunoscute, dar și alte boli, tratamente cu fungicide pe perioada vegetației nu au fost efectuate.

Starea culturii și rezultatele obținute pot fi apreciate în umrătorul video:

Hibridul de floarea-soarelui Suomi HTS

Suomi HTS este un hibrid de floarea-soarelui semi-timpuriu, Express®, cu o vigoare bună de creștere și rezistență la mană. Oferă producții de calitate cu un conținut foarte bun în ulei.

Prezintă rezistență la lupoaie până la rasa F.

  • Densitate recomandată: 55.000 – 60.000 plante recoltabile/ha.
  • Recomandat pentru cultivare pe terenurile unde nu există infestare cu Orobanche Cumana mai mare de rasa F.

Rezultatele de producție Suomi HTS obținute la respectarea tehnologiei:

Hibridul de floarea-soarelui Sureli HTS

Sureli HTS este un hibrid de floarea-soarelui semi-tardiv, Express®, cu un potențial foarte bun de producție și toleranță bună la mai multe boli. Prezintă toleranță la toate rasele de mană cunoscute în Moldova și la lupoaie până la rasa F.

Plantele au talie semi-înaltă, tulpina se menține verde până la recoltat.

  • Densitate recomandată: 50.000 – 55.000 plante recoltabile/ha.
  • Este recomandat semănatul în epoca optimă și evitarea climatelor mai reci de cultură.
  • Recomandat pentru cultivare pe terenurile unde nu există infestare cu Orobanche Cumana mai mare de rasa F.
  • Nu se amestecă tratamentul erbicid postemergent cu alte produse fitosanitare.

Rezultatele de producție Sureli HTS obținute la respectarea tehnologiei:

Pentru detalii despre produse, contactează reprezentantul Syngenta din Zona ta sau distribuitorii oficiali Syngenta în Republica Moldova.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale