image
Sursa foto: wikipedia.org

Ministerul de Externe din Azerbaidjan: Se vor lua măsuri pentru a-i trage la răspundere pe responsabilii de 20 ianuarie 1990

În noaptea de 19-20 ianuarie 1990, la ordinul conducerii URSS, armata sovietică de 26.000 de oameni a fost adusă în orașele azere Baku, Sumgait și altele. În urma acestei invazii militare, 147 de persoane au fost ucise, iar 744 de persoane au fost grav rănite. Acest eveniment a intrat în istoria modernă a Azerbaidjanului ca „Ianuarie sângeroasă”.

Acest lucru se precizează în declarația Ministerului Afacerilor Externe al Azerbaidjanului în legătură cu tragedia din 20 ianuarie, informează agenția Report.

Pretențiile teritoriale nefondate ale Armeniei împotriva Azerbaidjanului la sfârșitul anilor 1980, activitățile agresive separatiste ale șovinilor armeni din Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah a Azerbaidjanului și sprijinul conducerii sovietice pentru această activitate, precum și deportarea forțată a sute de mii de azeri din Armenia, a condus la aceste evenimente tragice. Armata sovietică, adusă în țară pentru a preveni o mișcare la nivel național și a rupe voința de independență a poporului azer, a comis un masacru fără precedent al populației civile, încălcând complet normele dreptului internațional, Constituția URSS și RSS Azerbaidjan.

Imediat după evenimentele tragice, liderul național al Azerbaidjanului, Heydar Aliev, a susținut o conferință de presă la Misiunea Permanentă a Azerbaidjanului la Moscova, în cadrul căreia a condamnat ferm această atrocitate, a cerut o evaluare politică a acestor evenimente și pedepsirea celor responsabili de masacr. La o sesiune specială a Milli Mejlis din Azerbaidjan din februarie 1994, evenimentele din 20 ianuarie 1990, în timpul cărora oameni nevinovați au fost uciși cu brutalitate, au fost considerate agresiune militară și o crimă. Ca urmare a discuțiilor continue în parlament din martie 1994, a fost adoptată o rezoluție „Cu privire la evenimentele tragice comise la Baku la 20 ianuarie 1990”.

Au trecut 32 de ani de la tragedia din 20 ianuarie, dar această crimă, care reprezintă o încălcare gravă a Declarației Universale a Drepturilor Omului a ONU, a Pactului Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice și a altor documente internaționale și care este una dintre cele mai grave crime al secolului XX-lea, nu a primit încă evaluare politică juridică. Responsabilitatea pentru această crimă este suportată direct de fosta conducere sovietică. Potrivit dreptului internațional, evenimentele din 20 ianuarie ar trebui considerate drept crimă împotriva umanității, iar autorii acesteia ar trebui pedepsiți.

„Consolidarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Azerbaidjanului este baza statalității noastre, lupta noastră pentru păstrarea acestor principii fundamentale este eternă. Orice amenințări la adresa independenței și integrității statului nostru va continua să primească un răspuns decisiv. Pașii necesari vor fi luate pentru a se asigura că cei responsabili de diferite crime împotriva poporului și a statului Azerbaidjan au suferit un răspuns”, se arată în comunicat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: