image
Sursa foto: Jurnal.md

Natalia Gavrilița, despre avertismentul Gazpromului: „Regretăm acest gest; Este o scrisoare neprietenoasă!”

Prim-ministrul Natalia Gavriliță spune că regretă faptul că, compania Gazprom a emis din nou un ultimat prin care amenință Republica Moldova că ar putea rămâne fără gaze naturale, întrucât Moldovagaz este un partener fidel.

„Ne pare foarte rău. Regretăm acest gest. Regretăm că a trebuit să intervenim, că nu s-a găsit această bunăvoință care se găsește și pe plan comercial. Noi toți știm când un furnizor are un client de mai mulți ani, care și-a onorat obligațiile, și acest client spune că „m-ai am nevoie de zece zile”, atunci se fac aceste înțelegeri”, a declarat Natalia Gavrilița la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Premierul a declarat că avertismentul Gazpromului reprezintă un gest neprietenos.

„Reprezentanții Guvernului Federației Ruse au spus că este un subiect de relație comercială între Gazprom și Moldovagaz, dar în același timp acest subiect apare anume când prețurile sunt exorbitante, extrem de înalte. Percepem acest lucru ca un gest neprietenos. Cel puțin această scrisoare pe care am primit-o, care spunea în termeni foarte clari că dacă nu sunt efectuate plățile până pe data de 20, atunci pe data de 21, la ora 9.00 vor fi sistate livrările de gaz. Este o scrisoare neprietenoasă, în contextul în care am îndeplinit cu bună credință înțelegerile din acel protocol, am compensta pentru cetățeni o parte semnificativă din tarif”, a conchis Natalia Gavrilița.

SA „Moldovagaz” a anunțat în această seară că a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie 2022. Valoarea transferului a constituit 34,375 de milioane de dolari SUA, aceasta fiind tranșa finală din cele 63 de milioane de dolari, care trebuiau să fie achitate pentru perioadă respectivă.

Emisiunea poate fi urmărită aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: