Olesea Stamate, acuzații dure către avocați: Se pare că această grevă este alimentată de alți „factori de interese”

Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, a venit cu acuzații grave către avocații care au intrat în grevă. „Se pare că aceasta greva este alimentată de alți factori de interese”, a declarat Stamate.

Foto: UNIMEDIA

„Despre garanțiile avocaților și greva....

Din intenția de a găsi un numitor comun, am expediat ieri o adresare Uniunii Avocaților în care am propus o soluție de compromis:

1. Modificarea alin (2) art. 52, astfel încât acordul Uniunii să fie necesar în toate cazurile, cu excepția infracțiunilor de la art. 324-326 ( corupere pasivă, activă și trafic de influență), și cele flagrante.

2. Lansarea unui dialog între Parlament, Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților pentru identificare soluțiilor optime privind instituirea unor garanții suplimentare. Aici mă refer la protejarea secretului profesional în timpul perchezițiilor în mod special, dar ar putea fi și alte aspecte, care ținând cont de experiența altor țări, dar și de specificul Republicii Moldova ar putea fi integrate în legislația națională.

Urmare a deciziei Consiliului Uniunii Avocaților de ieri, înțeleg că soluția propusă nu a fost acceptată, și este regretabil. Au fost propuse garanții similare cu cele ale judecătorilor și cele ce urmează a fi instituite pentru deputați, odată cu modificarea Constituției.

Este puțin?

Apreciez activismul Consiliului Uniunii Avocaților, și de fapt opțiunea de a-și manifesta poziția prin protest/grevă este de apreciat. Este un semn al democrației, nu?

Așa am eu un sentiment că dacă ar fi întrebată, majoritatea avocaților ar fi de acord ca excepția pe infracțiunile de corupție și flagrante, și cu completarea ulterioară a legii cu garanții în privința perchezițiilor sunt suficiente. Iar „greva” este alimentată de alte interese, sau de alți „factori de interese”.

Pe final, înțelegerea mea era că adoptarea legii avocaturii în lectură finală era o urgență pentru Uniunea Avocaților, deoarece prin proiectul de lege se reinstituie examenul de accedere în funcția de avocat pentru foști procurori și/sau judecători (și respectiv dacă nu se adoptă acum, vor intra persoane corupte în sistem, deoarece la moment nu este examen pentru ei). Din abordarea pe care o ia Consiliul Uniunii, mă întreb dacă mai este…”, a comentat Olesea Stamate pe rețele.

Începând de astăzi, 20 ianuarie și până pe 24 ianuarie, avocații vor fi în grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat, în semn de protest faţă de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură.

Consiliul Uniunii Avocaților a decis să propună Parlamentului completarea proiectului primit de la Comisia Juridică a Parlamentului cu textul „Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”, iar în caz de admitere de către Plenul Parlamentului a acestei propuneri greva va înceta.

Ion Chicu a criticat amendament semnat de președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, prin care se cere modificarea legii cu privire la avocatură. Chicu susține că proiectul este unul de „limitare a drepturilor și libertăților în activitatea avocaților”.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a spus că această încercare de „a anula garanțiile și independența avocaților este inadmisibilă”, și Dinu Plîngău a spus că „speră ca proiectul să fie retras”. Cu un comentariu a venit și fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

La rândul său, președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, a venit cu explicațiile de rigoare.

Tot luni, avocații au anunțat grevă japoneză și amenință cu una generală dacă Parlamentul nu retrage amendamentul propus de Stamate. Astăzi, Vasile Bolea a anunțat că va trimite amendamentul Olesei Stamate la CC.


Pub