Stoianoglo, „interzis” la botezuri, cumetrii și Târguri de Crăciun. Avocat: Absurd! I-au interzis să se prezinte până și la Procuratură

Unul dintre avocații lui Alexandr Stoianoglo, Victor Munteanu susține că restricțiile impuse Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, aflat sub control judiciar, sunt „absurde”. Potrivit avocatului, lui Stoianoglo îi este interzis „să meargă în locuri anume stabilite - organele procuraturii, deci unei persoane aflate sub învinuire, sub anchetă penală, îi este interzis prin încheiere judecătorească să meargă la organele Procuraturii”, a spus acesta în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: UNIMEDIA

„Noi considerăm că există și o problemă de ilegalitate a acestui articol 191 care în două norme prevede interdicția vizitării a anumitor locuri sau să se întâlnească cu anumite persoane, deci aceste două cuvinte din aceste două norme anumite, dacă de exemplu dumnevoastră sau oarecare altă persoană s-ar adresa la mine ca și avocat să-i fac o opinie legală, deci o opinie juridică, persoana se află la libertate, care sunt acele anumite persoane sau acele anumite locuri în care eu nu trebuie să mă duc pentru ca să nu-mi schimbe din controlul judiciar în arest la domiciliu. Eu nu pot să-i ofer un răspuns pentru că legea nu prevede o astfel de chestiune.

Respectiv instanețele de judecată când au indicat această chestiune să nu meargă în locuri anume stabilite. De unde se ia? Deci eu vă spun că această normă este absolut ilegală, noi am ridicat această întrebare cănd a fost prelungit controlul judiciar, însă instanțele la fel nu ne-au oferit un răspuns la aceasta pentru că nu au de unde să ne ofere. Aceste sunt norme absolut abstracte și eu chiar vă dau citire din încheiere: să nu meargă în locuri anume stabilite - organele procuraturii, deci unei persoane aflate sub învinuire, sub anchetă penală îi este interzis prin încheiere judecătorească să meargă la organele procuraturii, sub riscul de-ai fi schimbată măsura, îi este interzis locuri unde se desfășoară manifestații publice de orice natură, manifestații publice asta ce e? Târg de Crăciun sau alte chestii? deci îs absurde. Inclusiv locuri unde se petrec dezbateri publice, comunicate publice, deci dumnealui nu are dreptul să participe la niciun fel de manifestări, deci noi înțelegem că nici la absurd botezuri, cumetrii sau alte chestii el nu poate să se ducă conform acestor chestiuni care subliniez încă o dată nu sunt prevăzute de lege”, a spus Victor Munteanu în cadrul unei conferințe de presă.

Măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar aplicată în privinţa Procurorului General suspendat a fost prelungită cu 30 zile.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie 2021, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

O lună mai târziu, pe 9 decembrie 2021, șeful suspendat al PG a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Toto atunci instanța i-a interzis să participe la evenimente publice, inclusiv emisiuni televizate sau interviuri.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

Comisia de la Veneția a criticat mai multe puncte ale modificărilor operate de PAS, întrebând, inclusiv, care e diferența între evaluarea propusă, în lipsa unui mecanism clar, și pedeapsa disciplinară, deja prevăzută de lege.

Totodată, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub