Avocații încă examinează compromisul propus de Stamate: Au început a pasa accentele spre noi, vorbesc despre imunitate, când de fapt sunt niște garanții

Avocații lui Stoianoglo au declarat că sunt solidari cu colegii săi, care au intrat în grevă. Vasile Gafton a explicat că acele prevederi nu se referă la o imunitate pentru avocați, dar vine „să protejeze de abuzurile organelor de drept”. „Politicienii au început a plasa accentele deja spre avocați”, susține Iurie Mărgineanu. Acesta a precizat că, la moment, adresarea Olesei Stamate încă se examinează.

Foto: Colaj

„Nu avem nicio imunitate, acele garanții care se acordă la articolul 52 sunt niște garanții care nu țin de procedura de pornire penală. Deci, dacă organele de urmărire penală luptă cu corupția, vor să organizeze niște flagrante, vor să-i prindă pe colegii noștri care trec limita legală o pot face liber. Acele garanții vin să ne protejeze de abuzurile organelor de drept, sunt niște garanții normale”, explică Vasile Gafton.

Avocații încă examinează adresarea Olesei Stamate.

„Noi suntem solidari cu colegii, încă sunt dezbateri la Consiliul Uniuni și până diseară o să mai fie dezbateri pe tema dată, cu formularea acelor necesități la interpelarea doamnei deputate Olesea Stamate cu propunerea de compromis. Dacă colegii vor cădea de acord, bine, dacă nu o să mergem în grevă până nu ni se va ceda ce este în lege la momentul de față.


Politicienii au început a plasa accentele deja spre avocați, cică avocații sunt cei care… Să mă scuzați dragi prieteni, nu noi strigam în gura mare că este corupți în țară. Nu noi pe valul nostru, am lansat discuții de luptă cu corupția. Acum se plasează accentul că uitați-vă avocații nu vor să lupte cu corupția”, a declarat Iurie Mărgineanu.

Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, a venit cu acuzații grave către avocații care au intrat în grevă. „Se pare că aceasta greva este alimentată de alți factori de interese”, a declarat Stamate.

Începând de astăzi, 20 ianuarie și până pe 24 ianuarie, avocații vor fi în grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat, în semn de protest faţă de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură.

Consiliul Uniunii Avocaților a decis să propună Parlamentului completarea proiectului primit de la Comisia Juridică a Parlamentului cu textul „Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”, iar în caz de admitere de către Plenul Parlamentului a acestei propuneri greva va înceta.

Ion Chicu a criticat amendament semnat de președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, prin care se cere modificarea legii cu privire la avocatură. Chicu susține că proiectul este unul de „limitare a drepturilor și libertăților în activitatea avocaților”.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a spus că această încercare de „a anula garanțiile și independența avocaților este inadmisibilă”, și Dinu Plîngău a spus că „speră ca proiectul să fie retras”. Cu un comentariu a venit și fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

La rândul său, președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, a venit cu explicațiile de rigoare.

Tot luni, avocații au anunțat grevă japoneză și amenință cu una generală dacă Parlamentul nu retrage amendamentul propus de Stamate. Astăzi, Vasile Bolea a anunțat că va trimite amendamentul Olesei Stamate la CC.


Pub