SUA sancţionează actuali şi foşti oficiali din Ucraina care au acţionat în interesul serviciului de securitate al Rusiei

Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare în activităţi coordonate de Moscova pentru a destabiliza Ucraina, în contextul în care Washingtonul a atras atenţia că este pregătit să ia noi măsuri dacă Rusia îşi va invada vecinul, informează Digi24.ro.

Foto: Digi24.ro

Rusia a concentrat zeci de mii de militari la graniţele sale cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova pregăteşte un nou asalt asupra statului vecin. Rusia neagă acuzaţiile că ar plănui un atac, dar a spus că ar putea efectua acţiuni militare neprecizate dacă nu i se îndeplinesc o serie de solicitări, inclusiv promisiunea din partea NATO că Ucraina nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică.

„Nu aşteptăm să contracarăm Rusia cu aceste acţiuni, ci luăm acum măsuri în acest sens. Asta demonstrează că suntem alături de guvernul ucrainean în încercarea de a identifica, expune şi contracara eforturile de destabilizarea ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei”, a declarat presei un înalt oficial al administraţiei americane.

SUA au vizat prin noile sancţiuni doi membri ai parlamentului ucrainean, Taras Kozak şi Oleh Voloşin, precum şi foştii oficiali Vododimir Olinik şi Vladimir Sivkovici, a precizat Departamentul Trezoreriei.

Trezoreria a adăugat că cei sancţionaţi au acţionat în interesul serviciului de securitate (FSB) al Rusiei şi au fost implicaţi în campania Moscovei de destabilizare a unor ţări suverane, inclusiv SUA, ca sprijin pentru Kremlin, mai scrie Reuters, citată de Agerpres.

Taras Kozak controlează televiziuni de ştiri în Ucraina şi a sprijinit planurile FSB de a denigra membri ai cercului de apropiaţi al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a explicat Trezoreria.


Pub