Avocata Poporului cere consultări la Parlament pe amendamentul care a băgat apărătorii în grevă: Să nu fie diminuată garanția independenței profesiei

Avocatul Poporului, Maia Bănărescu, a venit cu solicitare către Parlament să fie organizate consultărilor publice în problema propunerii legislative care diminuează garanțiile de independență a profesiei de avocat. „Articolul 26 din Constituție prevede: ,,Dreptul la apărare este garantat... Amestecul în activitatea persoanelor care exercită apărarea în limitele prevăzute se pedepseşte prin lege.” Dreptul la apărare reprezintă un element fundamental al dreptului la un proces echitabil, iar respectarea independenței și libertății exercitării profesiei de avocat garantează excluderea oricăror imixtiuni din partea autorităţilor sau a publicului”, menționează ombudsmanul, în adresarea sa publică.

Foto: poză simbol

„Alineatul (2) din articolul 52 din Legea nr.1260/2002 cu privire la avocatură prevede că ,,Avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracţiunii flagrante.”

Amendamentul înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova cu nr.OS din 22.12.2021 la Proiectul de lege nr.245 pentru modificarea Legii nr.1260/2002 cu privire la avocatură prevede excluderea alineatului citat mai sus, adică excluderea unei garanții de bază din activitatea avocatului.

Protejarea şi promovarea drepturilor omului este un principiu democratic fundamental și constituie un reper important pentru Republicii Moldova ca stat independent şi de drept. Aderând la principalele instrumente internaţionale, Republica Moldova prin această opţiune şi-a declarat intenţia de a se integra în comunitatea internaţională, bazându-se pe ideile garantării, promovării şi protejării drepturilor omului prin racordarea legislaţiei naţionale la standardele internaţionale, democratizarea şi reformarea instituţiilor de drept din ţară.

Consacrând statul de drept ca valoare supremă, Republica Moldova a consfințit prin Constituţie drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la apărare. Dreptul la asistență juridică din partea unui avocat este un element de bază al respectării dreptului la proces echitabil.

Libertatea şi independența sunt principii consacrate în mai multe documente importante care reglementează activitatea de avocat, consideră Ombudsmanul Maia Bănărescu .

În conformitate cu articolul 3 din Legea nr.1260/2002 cu privire la avocatură, Avocatura se bazează pe următoarele principii: asigurarea dreptului la apărare garantat de Constituţie; libertate şi independenţă în activitatea de avocat; democratism şi colegialitate în raporturile dintre avocaţi; apartenenţă benevolă la asociaţiile profesionale de avocaţi; asigurarea legalităţii şi umanismului. Introducerea modificării discutate ar amenința libertatea de a exercita profesia de avocat, dar și încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Principiile ONU privind rolul avocaților, adoptate la Havana în 1990, invită statele să se asigure că nu se vor face niciodată derogări de la garanțiile absolute ale independenței profesiei de avocat. Documentul specifică foarte clar că aceste condiții se aplică oricărei legislații care vizează protejarea intereselor de securitate națională sau internațională, inclusiv sănătatea publică sau care intenționează să combată terorismul, extremismul, traficul de droguri, corupția, spălarea de bani sau criminalitatea organizată transnațional.

Recomandarea nr.(2000)21 a Comitetului miniştrilor al Consiliului Europei privind libertatea de a exercita profesia de avocat, prevede respectarea unor principii generale privind libertatea de a exercita profesia de avocat:

  • Trebuie luate toate măsurile necesare pentru a respecta, a proteja şi a promova libertatea de a exercita profesia de avocat, fără discriminare şi fără imixtiuni din partea autorităţilor sau a publicului, în special având în vedere prevederile relevante ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

  • Avocaţii trebuie să se bucure de libertatea la opinie, exprimare, mişcare, asociere şi întrunire şi, în special, de dreptul de a lua parte la dezbateri publice privind legea şi administrarea justiţiei, şi de a propune reforme legislative.

  • Avocaţii nu trebuie să sufere sau să rişte să suporte sancţiuni ori să fie supuşi unor presiuni atunci când acţionează în concordanţă cu standardele profesionale.

În jurisprudența sa, Curtea Constituțională s-a expus referitor la subiectul exercitării profesiei de avocat. Curtea a menționat următoarele:

„Fiind garantat ca un drept inviolabil... dreptul la apărare presupune posibilitatea fiecărui om de a reacţiona independent, prin mijloace legitime, la încălcarea drepturilor şi libertăţilor sale... Pe toată durata procesului, persoana are dreptul să fie asistată de un avocat, ales sau numit din oficiu. Acest drept inalienabil presupune şi neamestecul în activitatea persoanelor care exercită apărarea în limitele prevăzute de lege (art.26 din Constituţie).

Atunci când legislativul decide să delege o parte din autoritatea sa, în aceste probleme de politică publică, către anumite organe profesionale, către Uniunea Avocaților, el trebuie să respecte principiul autoguvernării acestora. În acest sens, legislativul nu trebuie să le prescrie în detaliu structurile, procedurile și politicile, decât dacă este strict necesar. Inițiativa, în asemenea situații, le aparține profesiilor în sine. Lor li se recunoaște, în acest mod, expertiza deosebită de care dispun.

Societățile libere pun accentul pe valoarea independenței puterii judecătorești, pe libertatea ei față de ingerințele politice și pe lipsa vreunei influențe în activitatea sa. Un rol esențial în această sferă îl au și avocații independenți, care își reprezintă clienții fără temeri sau favoruri ilegale, pentru a le proteja drepturile și libertățile. Din acest motiv, posibilitatea autoguvernării profesiei de avocat există în vederea unei mai bune realizări a interesului public al justiției independente.”

Maia Bănărescu consideră independența profesiei de avocat față de stat drept un principiu de bază într-o societate democratică și liberă. Respectarea independenței profesiei de avocat garantează corectitudinea mai multor procese în cadrul unei societăți cu adevărat libere, dar și statul trebuie să ofere avocaților garanții reale, pe care avocații trebuie și pot să conteze.

Fenomenul corupției subminează democrația şi statul de drept, generează încălcarea drepturilor omului. Avocatul Poporului susține eforturile statului de combatere a corupției, cu toate acestea, lupta cu corupția nu trebuie să diminueze garanțiile de exercitare a profesiei de avocat.

În opinia Avocatului Poporului acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazurile prevăzute la alin.(2) din art. 52 din Legea nr.1260/2002 cu privire la avocatură, constituie o garanție a independenței profesiei de avocat, împotriva acțiunilor arbitrare față de avocați.

Maia Bănărescu apreciază ca necesare dezbaterile publice și consultarea opiniei tuturor părţilor interesate de examinarea proiectelor de legi, ceea constituie un principiu și o obligație a legislativului, cât și a tuturor autorităților publice, așa cum este prevăzut în legislație.

În contextul dat, Avocatul Poporului Maia Bănărescu solicită Parlamentului organizarea consultărilor publice cu implicarea tuturor actorilor interesați în vederea identificării unei soluții optime, astfel încât să nu fie diminuată garanția independenței profesiei de avocat”, se arată în adresarea Avocatei Poporului.

Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, a venit cu acuzații grave către avocații care au intrat în grevă. „Se pare că aceasta greva este alimentată de alți factori de interese”, a declarat Stamate.

Începând de astăzi, 20 ianuarie și până pe 24 ianuarie, avocații vor fi în grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat, în semn de protest faţă de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură.

Consiliul Uniunii Avocaților a decis să propună Parlamentului completarea proiectului primit de la Comisia Juridică a Parlamentului cu textul „Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”, iar în caz de admitere de către Plenul Parlamentului a acestei propuneri greva va înceta.

Ion Chicu a criticat amendament semnat de președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, prin care se cere modificarea legii cu privire la avocatură. Chicu susține că proiectul este unul de „limitare a drepturilor și libertăților în activitatea avocaților”.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a spus că această încercare de „a anula garanțiile și independența avocaților este inadmisibilă”, și Dinu Plîngău a spus că „speră ca proiectul să fie retras”. Cu un comentariu a venit și fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

Inițial, avocații au anunțat grevă japoneză și au avertizat cu una generală dacă Parlamentul nu retrage amendamentul propus de Stamate. Ulterior, deputatul socialist Vasile Bolea a anunțat că va trimite amendamentul Olesei Stamate la CC.


Pub