Fost premier: Să fim economi nu încurcă, dar nu cred că în școli regimul termic e ca în clădirile unde oficialii ies în mânecă scurtă în fața oamenilor

Fostul premier Ion Chicu a comentat ordinul semnat de către ministru Educației, cu privire la eficientizarea energiei în școli. „Eu nu cred că acolo regimul termic e ca în clădirile oficiale, unde își permit în mânecă scurtă să iasă în fața oamenilor”, a declarat Chicu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” la N4.

Foto: captură

„Să fim raționali și economi niciodată nu încurcă și orice inițiativă rațională în această direcție trebuie susținută, dar eu sunt de parerea că nu de la copii trebuia de început, de la instituțiile educaționale pentru că eu nu cred că acolo regimul termic e ca în clădirile oficiale, unde își permit în mânecă scurtă să iasă în fața oamenilor. De aceea eu cred că este un pic nelalocul său această adresare și începerea economisirii agentului termic de la copii”, a menționat Ion Chicu.

Ministerul Educației a emis o dispoziție prin care cere instituțiilor educaționale economisirea resurselor energetice. Primarul capitalei, Ion Ceban, a făcut public documentul în acest cu o rugăminte către autorități: „Deconectați-vă căldura la voi în Guvern, Parlament, Președinție și Ministere!”.

„Este vorba despre aplicarea bunului simț. Nu e vorba despre acțiuni care ar periclita cumva procesul educațional. Directorii, prin bun simț și înțelegere, sâmbăta, duminica, să dea temperatura mai jos”, a explicat și prim-ministra Natalia Gavrilița.

Deputații s-au convocat astăzi, în ședință extraordinară, pentru a analiza solicitarea Guvernului de a declara stare de urgență în țară, pentru o perioadă de 60 de zile, după ce Gazprom a anunțat, intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.

Astfel, în contextul în care „există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova”, Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință. Iar mâine, prim-ministra Natalia Gavrilița va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în țară.

Totodată, Natalia Gavrilița și Andrei Spînu dau vina pe Gazprom pentru faptul că Moldovagaz nu-și poate onora obligațiunile de plată a avansului pentru consumul de gaze pentru luna ianuarie, până mâine, așa cum este prevăzut în contractul semnat. „Regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Este clar o schimbare de atitudine față de anii trecuți, care nu ajută în niciun fel. În consecință, ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor”, a declarat Spînu.

Moldovagaz mai are nevoie de 25 de milioane de dolari pentru a plăti în avans gazul natural livrat de către Gazprom Republicii Moldova, pentru luna ianuarie, astfel încât să evită sistarea anunțată de concernul rus. Furnizorul din Moldova nu dispune, însă, de acești bani, anunță vicepremierul Andrei Spînu, adăugând că „Moldovagaz nu a putut găsi limbă comună cu Gazprom, pentru amânarea acestor plăți, și nici nu a găsit posibilități de creditare, pentru a acoperi această diferență”.


Pub