Criza energetică ar putea duce la creșterea prețurilor. Primark reduce 400 de poziții de management în magazine

20 Ian. 2022, 14:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2022, 14:04 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania din spatele retailerului Primark și băuturilor Ovaltine și Twinings reduce locuri de muncă și crește unele prețuri pe măsură ce inflația influențează costurile.

AB Foods (ABF) a declarat că va reduce 400 de locuri de muncă de management în magazinele Primark, ca parte a unei eforturi de simplificare a structurii de management. Grupul a spus că costurile mai mari ale energiei și transportului ar putea duce la creșterea prețurilor.

Compania a spus că schimbările de locuri de muncă de la Primark urmăresc „să ofere o responsabilitate mai clară, o flexibilitate mai mare și mai mult sprijin managerial în atelier”.

Primark, care are 29.000 de angajați în total în 191 de magazine din Marea Britanie, a declarat că se va consulta cu personalul în următoarele două luni.

Kari Rodgers, director de retail Primark pentru Marea Britanie, a declarat: „Modificările pe care le propunem vor oferi o structură de management simplificată și mai consistentă în toate magazinele noastre, vor oferi mai multe oportunități de progres în carieră și vor oferi o mai mare flexibilitate.

„Suntem acum concentrați pe sprijinirea colegilor noștri care sunt afectați de aceste modificări propuse și vom trece prin procesul de consultare”.

Detaliile privind planurile de reducere a locurilor de muncă au venit în momentul în care Primark a dezvăluit că a avut un impact asupra tranzacțiilor recente, deoarece varianta Omicron a coronavirusului a ținut cumpărătorii departe de magazine.

Grupul a spus că vânzările comparabile ale Primark din Marea Britanie au fost cu 10% mai scăzute în cele 16 săptămâni până la 8 ianuarie, în comparație cu nivelurile pre-pandemie de acum doi ani, numărul de cumpărători fiind afectat de creșterea rapidă a cazurilor de Omicron.

Dar ABF a spus că numărul de cumpărători și tranzacționarea s-au îmbunătățit de atunci, pe măsură ce temerile Omicron s-au diminuat și a adăugat că vânzările similare au fost mai mari în comparație cu un an mai devreme, când magazinele au fost închise din cauza măsurilor de blocare.

Vânzările totale la nivelul întregului grup la Primark, care nu are o operațiune online, au fost cu 36% în avans față de an, a adăugat acesta.

ABF a spus că problemele lanțului de aprovizionare au început să se atenueze din toamna trecută, deși încă înregistrează unele întârzieri în porturi și cu transporturile.

Compania a declarat: „În afacerile noastre cu produse alimentare, zahăr, ingrediente și agricultură am observat o escaladare a costurilor energiei, logisticii și mărfurilor. „Am implementat planuri de compensare a acestora prin economii de costuri operaționale și, acolo unde este necesar, prin implementarea creșterilor de preț”.

Cu toate acestea, în ciuda presiunilor inflaționiste, Primark nu va crește prețurile pentru gama de primăvară/vară, a declarat șeful financiar al ABF reporterilor.

„Prețurile Primark pentru consumator vor rămâne acolo unde sunt”, a spus John Bason. „Este încuiat și încărcat”.

Alți retaileri au semnalat creșteri ale prețurilor, inclusiv Superdry. Șeful Julian Dunkerton a spus că prețurile vor crește cu aproximativ 2% din cauza creșterii costurilor.

Dar el a spus că Superdry va putea, de asemenea, să compenseze unele creșteri ale costurilor prin reducerea numărului de articole pe care retailerul le are la vânzare, lucru care a făcut parte din planul Superdry încă de dinainte de Covid-19.

Rival Next a semnalat creșteri ale prețurilor de 3,7% în prima jumătate a anului 2022 și de 6% în a doua jumătate din cauza tarifelor de transport mai mari și a costurilor de producție crescute. Marks & Spencer a dat de înțeles, de asemenea, că sunt posibile creșteri de preț.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău