Merele din Moldova și Ucraina, pe placul Tadjikistanului, chiar dacă sunt mai scumpe! De ce nu se vând produsele locale

20 Ian. 2022, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2022, 17:01 // Actual //  MD Bani

Potrivit EastFruit, pe piața tadjică au apărut loturi en-gros de mere din Ucraina și Moldova, care sunt vândute cu mare succes, în ciuda prețului relativ ridicat și a ofertei excesive de produse locale. De ce este solicitat un măr scump de import, în timp ce produsele locale sunt vândute cu mare dificultate?

Potrivit lui Bakhtiyor Abduvokhidov, consultant al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), merele locale și cele importate sunt vândute în segmente complet diferite.

„Cumpărătorii de supermarketuri preferă mărul de import pentru că are parametri de calitate superioare: calibru mare, mărul este calibrat ca mărime și culoare, arată frumos și este bine depozitat, ceea ce reduce riscurile supermarketului”, explică expertul.

Potrivit acestuia, merele din Moldova se vând în vrac cu 22 de somoni pentru un kg (aproximativ 1,95 dolari/kg), în timp ce merele din Ucraina costă 19 somoni/kg (1,69 dolari/kg). Există pe piață un măr Golden Delicious din Moldova și un măr roșu din Ucraina. În același timp, un măr local din Tadjik de calitate mai mult sau mai puțin bună poate fi cumpărat de 2,5 ori mai ieftin – la 8 somoni (0,71 USD), iar un măr de calitate scăzută – la 3-4 somoni pe kg în vrac (0,26 USD-0,36 USD), scrie EastFruit.

Monitorizarea prețurilor cu ridicata la mere, realizată de EastFruit, arată că prețurile cu ridicata la mere în Tadjikistan sunt, în medie, de două ori mai mari decât în ​​Moldova și de trei sau mai multe ori mai mari decât în ​​Ucraina. Totodată, din punct de vedere calitativ, un măr din Moldova și Ucraina depășește un măr din Tadjikistan!

„Pe fondul prețurilor mari la mere, auzim constant că producătorii din Tadjikistan sunt dezamăgiți de afacerea cu mere, considerând-o neprofitabilă! În opinia mea, principalul motiv este că există o imensă lipsă de cunoștințe și experiență în pomicultură intensiv în țară, ceea ce duce la multe greșeli și la randamente extrem de scăzute, și la produse de calitate scăzută în comparație cu aceeași Moldova și Ucraina. Dar în horticultura modernă, succesul unei afaceri este determinat de calitatea produselor și de eficiența cultivării acesteia ”, explică Andriy Yarmak, economist la Departamentul de Investiții FAO.

După cum se poate observa din grafic, prețurile pentru un măr tadjic în sezonul 2021/22 au fost în medie cu mai mult de o treime mai mici decât cu un an mai devreme. Și chiar și așa, există deja pe piață un măr de import, care este destul de solicitat.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău