Ala Nemerenco: „Accesul în centrele comerciale va fi permis doar în baza certificatului COVID”

sedinta

Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, Moldova se alfă sub cod roșu de pandemie. Pentru a reduce contactul dintre persoane, cetățenii vor trebui să prezinte certificatul COVID la intrare în centrele comerciale, cu excepția localurilor de prima necesitate.

„Accesul în centrele comerciale va fi permis în baza certificatelor COVID, cu excepția dacă clientul se duce în departamentul în care se permite accesul fără prezentarea certificatului COVID și numai dacă este acces direct din stradă către respectivele unități sau dacă sunt stabilite căi dedicate. Excepția de a nu prezenta certificatul se păstrează în gări și la aeroport, dar și în magazinele alimentare, magazinele specializate pentru animalele de companie, farmacii, bănci etc. Oricine care dorește să intre într-un magazin de haine sau de parfumerie va trebui să prezinte certificatul COVID.

De asemenea, se va reduce la de trei la două persoane care pot intra împreună în spații comerciale, inclusiv în care se prestează servicii esențiale”, a declarat Ala Nemerenco.

Certificatul COVID-19 cuprinde trei tipuri distincte de certificate: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare.

Certificatul de vaccinare conține tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze administrate, data vaccinării. Pentru uz internațional, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să accepte certificatele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piața UE. Totodată, țările UE pot decide acceptarea certificatelor care atestă administrarea altor tipuri de vaccinuri, incluse în lista de urgență a OMS. Regulile variază de la un stat la altul, de aceea vă îndemnăm să consultați din timp condițiile țărilor în care doriți să mergeți . Pentru uz intern, pe teritoriul Republicii Moldova sunt valabile toate certificatele cu toate tipurile de vaccin disponibile în țară.

Certificatul de testare este eliberat persoanei în baza unui rezultat negativ, fie la un test RT-PCR, fie la un test rapid antigenic, inclus în lista comun ă stabilită în baza recomandărilor Consiliului Europei. În prezent, această listă include 138 de tipuri. Majoritatea testelor antigenice utilizate în Republica Moldova se regăsesc în această listă. Îndemnăm cetățenii,  care doresc să efectueze un test rapid antigenic în scopul obținerii unui certificat COVID, să anunțe reprezentanții laboratoarelor despre acest lucru, pentru a se asigura că este realizat un test inclus în lista aprobată de UE.

Certificatul de recuperare se eliberează, pentru o perioadă de șase luni, persoanelor care au suferit de COVID-19 și s-au vindecat. Pentru uz internațional, conform cerințelor Uniunii Europene, certificatele de recuperare sunt emise în baza unui rezultat pozitiv la un test  RT-PCR. Persoanele pot descărca aceste certificate de pe platforma https://certificate-covid.gov.md de pe data de 16 noiembrie 2021. Totodată, informăm că cetățenii Republicii Moldova, care nu au efectuat un test RT-PCR la COVID-19 în perioada infectării, pot obține un certificat de testare sau de vaccinare, în baza căruia să circule în spațiul UE.

Pentru uz intern, conform Protocolului Național, certificatele de recuperare se eliberează în baza unui rezultat pozitiv atât la testul RT-PCR, cât și la un test rapid antigenic. Acest tip de certificat va putea fi descărcat de pe platforma https://certificate-covid.gov.md începând cu ziua de luni, 22 noiembrie 2021.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente