(foto) Sărbătorile au luat sfârșit! Cum ne echilibrăm alimentația cu ajutorul produselor proaspete din magazinele METRO

BubuliciD-0939

Sărbătorile au luat sfârșit, iar acest lucru înseamnă că numeroasele mese copioase vor avea tendința de a fi înlocuite cu cele sănătoase și pline de vitamine. Așadar, am pregătit o listă
de câteva produse proaspete pe care le găsiți în magazinele METRO, care vă vor aduce o explozie de culori vii pe masă și de nutrienți în organism.

Cu toții cunoaștem recomandarea specialiștilor din domeniul sănătății, care ne îndeamnă să consumăm minim cinci fructe și legume pe zi. Acest lucru poate fi făcut cu ușurință datorită varietății de fructe și legume proaspete pe care le puteți găsi la METRO.

# Merele

Mărul este unul dintre fructele cele mai accesibile ca preț și disponibilitate. Pe lângă faptul că acesta poate servi drept o gustare delicioasă și fermă, care rezistă în rucsac sau geantă și nu necesită o protecție specială, acesta este și un fruct cu un șir de beneficii, fiind preferat de către cei care tind să mențină o dietă balansată.

Merele nu au grăsimi saturate și nici colesterol, însă sunt bogate în fibre alimentare (pectina) care împiedică absorbția de colesterol în intestine.

Mărul conține cantități semnificative de vitamina C, care este un puternic antioxidant natural și beta-caroten. În plus, merele sunt o sursă bună de vitamine din complexul B, iar împreună, acestea contribuie la buna funcționare a metabolismului, precum și la diverse funcții de sinteză din interiorul corpului.

# „Roadele paradisului”

În Antichitate, rodiile erau considerate „roadele paradisului”. Beneficiile acestora asupra organismului uman, încă, pot fi demne de aceeași venerație.

Rodia are aproximativ 83 de calorii la 100 de grame. La fel ca și mărul, rodia nu conține colesterol sau grăsimi saturate, fiind o sursă bună de fibre dietetice solubile și insolubile, care ajută la digestie.

Nutriționiștii recomandă adesea rodia în regimuri alimentare pentru reducerea greutății și controlul colesterolului. Includerea regulată a rodiei în alimentație crește imunitatea, îmbunătățește circulația sângelui și oferă protecție împotriva cancerului.

Rodia este de asemenea o sursă de vitamina C, asigurand 17 % din necesarul zilnic pentru aceasta vitamină, ajutând organismul să-și dezvolte abilitatea de a combate agenții infecțioși prin stimularea imunității, dar conține și alte vitamine necesare organismului, precum vitamina B5, acidul folic, vitamina B6, precum și mineralele calciu, cupru, potasiu si mangan.

# Citricele

Citricele sunt o sursă de vitamina C, un nutrient care întărește sistemul imunitar și menține pielea netedă și elastică. O singură portocală de mărime medie este capabilă să suplinească cantitatea de vitamina C de care are nevoie în mediu organismul uman pentru o zi.

Citricele conțin, de asemenea, vitamine și minerale de care corpul are nevoie pentru a funcționa corect, precum vitamina B, potasiu, fosfor, magneziu și cupru. În plus, acestea sunt bogate în compuși vegetali care au efecte antiinflamatorii și antioxidante pentru organism.

Comparativ cu alte fructe și legume, citricele sunt deosebite prin faptul că au o cantitate mare de fibre solubile și insolubile care au rolul de a îmbunătăți sănătatea digestivă și de a contribui la pierderea în greutate.

# Morcovul

Morcovul dulce și suculent este în special foarte bogat în antioxidanți, vitamine și fibre alimentare, fiind totodată și puțin caloric (41 de calorii la 100 de grame). Totodată, acesta conține o cantitate extrem de mică de grăsimi și colesterol, fiind și o sursă de caroten și vitamina A.

Beta carotenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, are toate funcțiile vitaminei A, necesare pentru vedere, menținerea integrității epiteliale, creștere și dezvoltare. De asemenea, morcovul deține cantități importante de minerale, precum cupru, calciu, potasiu, mangan si fosfor.

# Frunzele de salată, rucola, spanac și altele

Salata verde este una dintre cele mai căutate legume, datorită frunzelor sale crocante, ce oferă gust și prospețime atât sandwich-urilor, cât și salatelor.

Frunzele de salată găzduiesc numeroși fito-nutrienți necesari pentru un metabolism optim. Acestea sunt o sursă bogată de vitamina A, caroteni și beta-caroteni. Acestea conțin, de asemenea, minerale esențiale pentru metabolismul întregului corp, precum fierul, calciul,
magneziul, potasiul.

Frunzele de salată au o cantitate scăzută de calorii, numai 15 calorii la 100 de grame, și eficientizează procesul digestiv. La fel ca frunza de salată, rucola este și ea puțin calorică, fiind compusă din apă în proporție de 90 %. Totodată, aceasta este bogată în clorofilă, care ajută la combaterea aflatoxinelor, care pot ataca ADN-ul şi ficatul; și vitamina K, necesară pentru sănătatea oaselor, pentru absorbţia calciului în oase şi dinţi.

Din aceeași categorie a frunzelor utile și puțin calorice face parte spanacul. 100 de grame de spanac proaspăt conține aproximativ 25 % din necesarul zilnic de fier, fiind astfel desemnat drept cea mai bogată sursă de fier dintre alimentele verzi.

# Peștele și fructele de mare

Peștele conține nutrienți care deseori lipsesc din organismul nostru, dar care sunt foarte importanți pentru sănătatea corpului și a creierului, precum vitamina D și acizi grași Omega-3.

Acizii grași Omega-3, prezenți în pește și în fructele de mare, previn cu circa 50 % apariția cancerului și sunt o soluție pentru păstrarea vederii clare și a sănătății ochilor pe termen lung. De asemenea, aceștia au un efect pozitiv asupra metabolismului. Așadar, consumul de acestor produse ajută la arderea mai rapidă a caloriilor.

Din motiv că nu întotdeauna aveți ocazia să vă expuneți pielea la soare, este nevoie să vă luați doza de vitamina D din alimentație. Din păcate, destul de puține alimente conțin vitamina D, dar peștele se numără printre acestea. Iată câteva exemple de pește alb, roșu și fructe de mare proaspete pe care le puteți găsi în magazinele METRO.

# Carnea

Carnea are un rol important pentru buna funcționare a organismului, datorită conținutului bogat în proteine de calitate superioară și de substanțe minerale.

Carnea de pui reprezintă o sursă bogată de minerale, oligoelemente și vitamine, furnizând într-o proporție variabilă majoritatea vitaminelor complexului B, vitaminele liposolubile A, D, K, E, precum și fier, cupru, zinc, magneziu, fosfor, potasiu și calciu. Seleniul din carnea de pui are un rol important în mai multe procese ce țin de metabolism, inclusiv metabolismul hormonului tiroidian, el având un rol deosebit de important în menținerea unei imunități ridicate a organismului.

Carnea de vită este o sursă importantă de fier. De asemenea, are un conținut bogat în vitamina B, care ajută la formarea celulelor roșii, și de creatină, benefică la dezvoltarea masei musculare. Carnea de vită conține și vitamina E, un antioxidant important cu beneficii pentru piele și sistemul vascular, cunoscută și drept vitamina tinereții și a fertilității.

Totuși, este de menționat că consumul de carne trebuie să fie unul moderat, combinat cu legume, pentru funcționarea echilibrată a sistemului digestiv. Iată câteva dintre produsele cărnoase pe care le găsiți în asortimentul propus de METRO.

Acestea dar și multe alte produse proaspete de calitate înaltă le puteți găsi în magazinele METRO, iar pentru a vă planifica cumpărăturile, puteți accesa catalogul online anexat aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente