(video) Mesajul Maiei Sandu în contextul crizei pandemice și al crizei gazelor: „Trebuie să ne vaccinăm și să consumăm rațional energia”

maia
Foto: Captură ecran/Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pentru cetățeni în contextul crizei pandemice și al crizei gazelor. Aceasta a îndemnat oamenii să să vaccineze și să consume rațional energia.

„Aceste crize au venit peste noi, și trebuie să trecem peste ele împreună. Prognozele pandemiei de COVID-19 în următoarele două săptămâni sunt mai mult decât alarmante. În primul rând, dacă avem simptome, trebuie să ne izolăm, să nu-i molipsim pe ceilalți din jurul nostru. În al doilea rând, trebuie să ne vaccinăm. Știu că unii dintre voi cred în continuare în sperietori citite pe internet și nu în știință, dar haideți să ne uităm la statistica oficială și să facem concluzii corecte – în țările cu rata de vaccinare mare, mor cu mult mai puțini oameni de COVID decât în țările cu rata de vaccinare mică”, menționează șefa statului.

În privința crizei energetice, Maia Sandu a îndemnat oamenii să consume rațional energia.

„Prețurile la gaze au crescut de peste zece ori în doar câteva luni, în timp ce prețul la produsele și serviciile pe care le producem și le exportăm noi au rămas aproape aceleași.

Guvernul nu poate plăti tot costul majorărilor, pentru că atunci nu ar mai rămâne bani pentru alte necesități ale țării. De aceea, noi trebuie să învățăm să consumăm mai rațional energia. Să izolăm termic clădirile în care locuim și să economisim energie în instituțiile publice. Așa vom putea reduce costurile plătite pentru căldură și lumină”, spune Maia Sandu.

Pe final, aceasta a menționat că, în pofida crizelor, putem și trebuie să reușim să ne construim țara așa cum o merităm și așa cum ne-o dorim: „cu locuri de muncă, cu legi clare și drepte, respectate de toți, cu oportunități pentru ca tinerii să se poată realiza pe deplin acasă, cu economie puternică ce va asigura venituri suficiente oamenilor și va susține un stat ce are grijă de cetățenii săi”.

Amintim că azi parlamentul a declarat stare de urgență din cauza crizei gazelor naturale timp de 60 de zile. În același timp, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o nouă hotărâre cu mai multe restricții care intră în vigoare în Moldova începând cu data de 22 ianuarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente