image
Sursa foto: PCCOCS

Doi ucraineni, condamnați la 7 ani și 6 luni de pușcărie, pentru vânzare de droguri în Chișinău

Doi ucraineni, un bărbat și o femeie, urmează a fi expulzați din Republica Moldova, după ce au fost condamnați pentru vânzare de droguri. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale le-a demonstrat vinovăția învinuiților. Prin urmare, instanța de judecată i-a condamnat pe aceștia la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 7 ani și 6 luni.

„După executarea pedepsei, se va purcede la expulzarea lor în Ucraina și confiscarea venitului obținut din activitatea ilegală – 1500 de euro de la bărbat și 3000 de euro de la femeie – precum și cei aproape 40.000 de lei care au fost cheltuiți pentru examinarea dosarului de instanța de judecată”, informează PCCCOCS.

Cei doi au fost reținuți în data de 26 iulie 2021, iar până acum s-au aflat în arest. În cazul femeii, aceasta a fost reținută în flagrant, într-o fâșie forestieră din Chișinău, atunci când îngropa în pământ un colet cu pachețele de droguri, pentru preluarea ulterioară de către curieri. Aceasta era responsabilă de acțiuni similare celor puse în sarcina bărbatului inculpat – ambalarea drogurilor și plasarea coletelor cu droguri în locuri specifice de pe terenuri publice, pentru alte etape ale procesului de comercializare a lor (inclusiv la intersecțiile unor străzi, dar și la tulpina unui copac din preajma unei biserici).

În urma perchezițiilor la domiciliilor acestora și în locurile în care aceștia au plasat drogurile au fost găsite și ridicate droguri în cantități impunătoare de tip PVP (denumit „sare”), marijuana, metadona, alte substanțe psihotrope (inclusiv sub formă de ciuperci uscate, cu conținut psihotrop de psilocină). Pentru activitatea desfășurată, aceștia erau remunerați în criptovalută, dar și cu anumite cantități de droguri.

Inculpații au vârsta de 33 și, respectiv 40 de ani și sunt fără antecedente penale. Aceștia se cunoșteau, însă activau separat. Femeia venea din Ucraina în Moldova periodic, pentru două săptămâni, iar bărbatul muncea la Chișinău în două localuri, în calitate de consultant în domeniul alimentației sănătoase. Ambii și-au recunoscut vinovăția, iar potrivit legii, au beneficiat de procedura simplificată a judecării cauzei, fără administrarea probelor suplimentară în instanța de judecată.

Potrivit materialelor dosarului, inculpații făceau parte dintr-un grup infracțional bine organizat. Membrii grupului erau recrutați pe ascuns și li se atribuiau roluri bine determinate, iar marea lor majoritate nu se cunoșteau personal și comunicau prin intermediul platformelor de internet, cu identități diferite de numele reale. În cadrul grupului, existau diferite niveluri de autoritate și responsabilitate, cu persoane cu rol de operator pe comunicarea cu clienții, dar și persoane care intrau în contact cu produsele de droguri – ambalatori, curieri, patronați de un manager general.

„Suplimentar acestor două condamnări, în prezent se examinează cauza în privința unui alt complice. Totodată, continuă urmărirea penală în privința unui alt membru al grupului. Sentința pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani este cu drept de atac, iar până la rămânerea definitivă a sentinței, cei doi beneficiază de efectele prezumpției nevinovăției”, precizează PCCOCS.

Noutăţile partenerilor

comentarii: