image
Sursa foto: gov.md

Guvernul a aprobat declararea stării de urgență pentru 60 de zile; Decizia finală va fi luată de Parlament

Cabinetul de Miniștri a aprobat, cu puțin timp în urmă, proiectul privind instituirea stării de urgență în domeniul gazelor naturale pentru următoarele 60 de zile.

Decizia vine ca urmare a recepționării scrisorii oficiale trimise de Gazprom către Moldovgaz, prin care compania e înștiințată că din 20 ianuarie livrările de gaze naturale către Republica Moldova pot fi sistate.

Astfel, mâine în Parlament va fi solicitată instituirea stării de urgență. Comisia pentru Situații Excepționale va fi convocată pentru a fi luate decizii care să permită asigurarea neîntreruptă cu gaze a țării.

Precizăm că Gazprom a anunțat că va sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, dacă Moldovagaz nu va achita datoriile curente până la 20 ianuarie. O scrisoare de avertizare în acest sens a fost expediată ieri de concernul rus către Moldovagaz.

Potrivit acordului semnat cu Gazprom, Republica Moldova s-a angajat să achite până în data de 20 a fiecărei luni atât plățile pentru luna precedentă, cât și 50% din plățile pentru gazul consumat în luna curentă. În caz contrar, concernul rus poate sista livrarea gazului în următoarele 48 de ore.

Potrivit legii, starea de urgență poate fi declarată de către Parlament cu votul a cel puțin 51 de deputați la propunerea Guvernului sau a președintelui Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: