image
Sursa foto: jurnal.md

Expert: „Prin prețul majorat la gaz Rusia încearcă să pedepsească poporul care a decis să voteze o guvernare democratică”

Condiția de sistare a livrărilor de gaze către Republica Moldova este cel puțin un gest neprietenos din partea Gazprom, deoarece R. Moldova este un partener corect și sigur. Prin prețul majorat la gaz și negocierile anevoioase Rusia încearcă să pedepsească poporul RM care la ultimele alegeri și-au dat votul pentru o guvernare democratică, pro-europeană. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și expertul în probleme energetice, Sergiu Tofilat.

Joi Parlamentul urmează să ia o decizie referitor la instituirea stării de urgență în sectorul energetic din RM, după care urmează a fi identificate soluțiile pentru acumularea sumei avansului care urmează a fi transferat Gazprom-ului, în caz contrar RM riscă să rămână vineri fără gaze.

„Sigur că este un gest cel puțin neprietenos din partea Gazprom-ului, pentru că RM este un partener corect și sigur. Pentru prima oară se invocă o clauză a contractului, care este din 2011, pentru a fi pusă imediat în aplicare, chiar dacă acea clauză nu implică o obligație din partea Gazprom în sensul de a solicita acest avans pentru luna ianuarie. Asta este situația și chiar ne pare rău că noi suntem impuși să găsim soluții, deși în mod normal soluțiile ar trebui să fie identificate de Moldovagaz împreună cu acționarul majoritar care este Gazprom”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Ministrul a mai precizat că în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale care s-a întrunit astăzi au fost discutate două soluții: restituirea TVA și transferul anticipat al banilor planificați pentru compensații cetățenilor către Moldovagaz. „Urmează mâine să fie făcute calculele de rigoare pentru a se vedea dacă aceste sume acoperă avansul de 25 de milioane care urmează a fi transferate Gazpromului”, a mai spus Litvinenco.

Expertul Sergiu Tofilat a declarat că mesajul secretarului de presă al președintelui rus, Dimitri Pesko, că Gazprom e orientată spre profit și că nu poate livra gaz „pe datorie” RM, este o declarație falsă. „În stânga Nistrului avem regiunea transnistreană care consumă gaz de 30 de ani fără a plăti și Rusia nu vede o problemă. În cazul RM nu este vorba de „relații comerciale” așa cum susține Peskov, este vorba strict de relații politice. Trebuie să înțelegem că Federația Rusă a pierdut alegerile și controlul asupra RM și prin acest preț majorat la gaz ei încearcă să pedepsească poporul care a decis să voteze o guvernare democratică”, a mai spus Sergiu Tofilat.

Emisiunea „Secretele puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: