Gavrilița și Spînu dau vina pe Gazprom: „În loc să vină cu măsuri pentru Moldovagaz, amenință să lase consumatorii fără gaze”

Prim-ministra Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu dau vina pe Gazprom pentru faptul că Moldovagaz nu-și poate onora obligațiunile de plată a avansului pentru consumul de gaze pentru luna ianuarie, până mâine, așa cum este prevăzut în contractul semnat, iar în consecință, consumatorii din Moldova ar putea să rămână fără gaz, așa cum a anunțat concernul rus, într-o scrisoare oficială, către autoritățile de la Chișinău. „Regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Este clar o schimbare de atitudine față de anii trecuți, care nu ajută în niciun fel. În consecință, ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor”, a declarat Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto:

„Ieri compaia Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz, prin care anunță intenția de sistare a livrării gazelor naturale către RM, dacă nu va fi achitat integral consumul curent până la 20 ianuarie. Suntem înștiințați că există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale. Aceasta se întâmplă pentru că Moldovagaz, care are acționar majoritar același Gazprom, nu a reușit să găseasă soluții pentru a achita integral și la timp consumul. Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca SA Moldovagaz, pe care o controlează, să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizor, amenință să lase consumatorii fără gaze”, a declarata Natalia Gavrilița.

„Guvernul RM și-a onorat fiecare punct în protocolul semnat cu Gazprom, la Sankt Petersburg. Am asigurat achitarea totală a consumului pentru lunile problematice, octombrie și noiembrie, și am inițiat procedura de audit a datoriilor la Moldovagaz. Situația în care ne aflăm azi nu e o consecință a inacțiunilor Guvernului, ci un rezultat al relațiilor comerciale dintre Moldovagaz și Gazprom.

Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral costul consumului pentru decembrie până la data de 20 ianuarie. Pe 14 ianuarie, obligația a fost realizată, costul pentru consumul de gaz pentru consumul pentru decembrie a fost achitat integral. Suplimentar, până al 20 ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite avansul pentru luna ianuarie, în raport de 50% sau aproximativ 63 mil. dolari. Vorbim despre un avans în luna curentă. Din această sumă, Moldovagaz va reuși să achite 38 mil. dolari până mâine, diferența neachitată prognozată la ziua de mâine este de 25 mil. dolari. Sumele achitate reprezintă consumul pentru 10 zile din ianuarie.

Toată luna decembrie a fost achitată și încă 10 zile de consum din ianuarie. Achitările curente pentru gaz se fac la timp și vorbim doar de câteva zile, pentru care Moldovagaz nu va reuși să colecteze cele 25 de mil. dolari”, a punctat Andrei Spînu.

„Această diferență s-a format din mai multe motive, dar principalul este creșterea semnificativă a costului de achiziție a gazului. Tariful actual nu acoperă costul de achiziție pentru ianuarie, care este de 647 de dolari pentru 1000 de metri cubi. În rezultat, s-a format diferența de 25 de mil. dolari, iar Moldovagaz nu a putut găsi limbă comună cu Gazprom, pentru amânarea acestor plăți și nici nu a găsit posibilități de creditare, pentru a acoperi această diferență. Eu, încalitate de vicepremier, am transmis solicitări către domnul Miller, pentru a primi această vacanță de câteva săptămâni. Regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Este clar o schimbare de atitudine față de anii trecuți, care nu ajută în niciun fel. În consecință, ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor”, a mai adăugat Spînu.



Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz, prin care anunță intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent până la 20 ianuarie.

Astfel, în contextul în care „există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova”, Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește în ședință. Ulterior, prim-ministra Natalia Gavrilița va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în țară.


Pub