Rusia „aproape a finalizat” pregătirea ofensivei în Ucraina. Kievul anunță că sunt peste 127.000 de militari ruși la graniță

Ucraina avertizează că Rusia „aproape a finalizat” reunirea și concetrarea forțelor care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării, alimentând temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment, informează Digi24.ro.

Foto: Digi24.ro

Potrivit celei mai recente evaluări a ministerului ucrainean al Apărării, citată de CNN, Rusia are desfășurate în acest moment în regiune forțe armate care cuprind peste 127.000 de militari.

„Puterea totală a grupului Forțelor Armate ale Federației Ruse pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta aeriană și maritimă, numărul total este de peste 127.000 de militari”, se arată în evaluarea părții ucrainene.

Raportul numește situația ca fiind „dificilă” și transmite că Ucraina crede că Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

Acțiunile Rusiei sunt, de asemenea, „menite să limiteze capacitățile Statelor Unite de a asigura securitatea pe continentul european”, se mai arată în raportul ministerului ucrainean al Apărării.

Evaluarea a fost realizată după ce trei runde de discuții diplomatice între Rusia și Occident, menite să reducă criza de securitate din regiune, au eșuat.

Informațiile militare ucrainene arată că Rusia a desfășurat trupe din regiunile sale centrale și din est la granița de vest „în mod permanent”.

La sfârșitul lunii decembrie și în ianuarie, Rusia a mutat „stocuri de muniție, spitale de campanie și tehnică militară” la graniță, ceea ce, potrivit Ucrainei, „confirmă pregătirea pentru operațiuni ofensive”.


Pub